Bøger / skønlitteratur / digte

Sigøjnerne og andre fortællende digte


Beskrivelse


Episke digte om mennesket og kærligheden.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Thomas Olesen

d. 18. dec. 2018

3 episke digte om mennesket og kærligheden af Pushkin (1799-1837). Et must-read for enhver med hang til klassisk litteratur.

Det er kærligheden og menneskets natur, som står i centrum i disse fortællende digte fra den tidlige del af Alexander Pushkins forfatterskab. Digtene er skrevet på vers med enderim og bygger på folkesagn. Titeldigtet "Sigøjnerne" er den tragiske beretning om den unge mand Aleko, der forelsker sig i den smukke sigøjnerkvinde Zemfira. Han vinker farvel til byen og borgerlig sikkerhed til fordel for et liv med de omrejsende sigøjnere og sin Zemfira. Zemfira lader sig imidlertid ikke binde: "Hans kærlighed holder ej hvad den lover. / Jeg keder mig sådan - jeg længes efter / at rejse bort." Med introduktion og noter.

Herlige og tragiske digte, der, som al god litteratur, kan anbefales som læsning til enhver moderne læser. Karaktererne er på det nærmeste emblematiske for de store menneskelige grundfølelser og kan som sådan læses til enhver tid i enhver kultur.

Den senere Pushkin har påvirket alle de store russiske prosaister som Turgenjev, Dostojevskij, Tolstoj m.v. Nærværende romantiske digte er påvirket af Lord Byron. For dansk romantik kan man læse Oehlenschlägers Digte 1803Digte (Ved Peter Laugesen) eller Digte (Ved Asger Schnack) som de to måske mest kendte danske romantikereDen senere Pushkin har påvirket alle de store russiske prosaister som Turgenjev, Dostojevskij, Tolstoj m.v. Nærværende romantiske digte er påvirket af Lord Byron. For dansk romantik kan man læse Oehlenschlägers 1803 (Ved Peter Laugesen) eller (Ved Asger Schnack) som de to måske mest kendte danske romantikere.