Bøger / skønlitteratur til børn / fantastiske fortællinger

Skelettet på hjul


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Martins forældre har slået hans hund Trofast ihjel. Om natten fortæller Lysenglen ham, hvordan han kan få den levende igen. Martin skal hente Trofasts sjæl hos Narren i den store by.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jens Verner Nielsen (skole)

d. 18. dec. 2018

Det er en barsk splatterhistorie, der efter chokstart på realismeplan udvikler sig i et flertydigt univers med skridninger mellem mareridt og ønskedrøm, forestilling og fantasi, magiskrealisme og digt, åben for læserens medskabende fantasi. Historien fungerer i kraft af et særdeles flot sprog, der let læst og enkelt, ligefremt og selvfølgeligt skaber billeder med både musikalskpoesi og hårrejsende skræk. Opbygget med mange korte kapitler og en åben sats afvikles fortællingen med skift mellem næsten stillestående passager og voldsomt dramatiske og til tider groteskebeskrivelser af bestialske og blodige handlinger, så også andre end de mest tænksomme læsere fra omkr. 5. klasse nok skal blive fanget. Historien om, hvordan en følsom og fantasifuld dreng knusesaf en barsk oplevelse, men alligevel insisterer på at fastholde håbet og troen på liv og lys i en mørk, håbløs verden vil være egnet til oplæsning i 5.-6. klasse. Martins forældre afliver hanselskede hundehvalp, Trofast. Men såafkoger Martin hunden, samler skelettet til Tsafort og drager ud efter dets sjæl for at få det levende igen. Det bliver en forunderlig rejse, som ender i en renfantasiverden med talende kæmpekatte, hvor Tsafort kan blive Trofast igen.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Winni Thorup

d. 18. dec. 2018

Louis Jensen har begået en sær og fascinerende, smuk og rystende fortælling. Vi er endnu engang på rejse, denne gang ikke en Danmarksrejse, men en indre/ydre rejse i en både fantastisk oggenkendelig virkelighed. Martins forældre slår hans hund ihjel. Martins vejleder, Lysenglen, fortæller at hunden bliver levende igen, hvis han finder dens sjæl hos narren i den store by. Martinpåmonterer Trofasts skelet, nu kaldet Tsafort, hjul og elektriske pærer og begiver sig på en rejse. Undervejs møder han sære eksistenser og vold og død og kærlighed. Louis Jensen beskriver dettevoldsomme, onde og og smukke liv, som man kan vælge at forholde sig sjælløst til eller med sjælen i behold. Martin finder sjælen og overvinder den kolde død med sin kærlighed. Fortællingen legermed bl.a. skabelsesberetningen og Orfeus' rejse i underverdenen, men bliver aldrig tør eller fortænkt. Indvendinger om en lille stramning hist og her føles småligt overfor et sådant egent ognybrydende talent. En flotfamiliebog og for de 12-14-årige. Ole Pihi har på forsiden valgt at afbilde skelettet, og det skal nok fænge.


Det fri aktuelt

d. 10. mar. 1992

af

af

Steffen Larsen

d. 10. mar. 1992


Jyllands-posten

d. 5. maj 1992

af

af

Ulrik T. Skafte

d. 5. maj 1992


Børn & bøger

Årg. 49, nr. 7 (1996)

af

af

Poul Bjerregaard

Årg. 49, nr. 7 (1996)