Bøger / skønlitteratur til børn / romaner

Ulvestenen


Beskrivelse


7-årige Nils-August holder sommerferie med sin far langt inde i de svenske skove. De vil finde - ulvestenen - en kæmpe sten, som faderen kan huske fra sin barndom.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Else Lerche

d. 18. dec. 2018

Den 6-årige Nils-August tilbringer sommeren med sin far i deres sommerbolig på farens fødeegn, et naturskønt sted i Sverige. Handlingen fortælles i mindre afsluttede episoder. I den mestdramatiske tror N-A, at han har slået en gammel kone ihjel. Titlen er den kæmpesten midt i skoven, faren husker fra sin barndom, og som de genfinder i 2. forsøg. Andre fortæller f.eks. om enbisværm og tordenvejr. Bogen synes fortalt i erindringens skær. Sproget - veloversat - er enkelt og meget levende. Naturen, et afsidesliggende sted, og personerne, navnlig ældre mennesker,synliggøres for læseren. Forf. gengiver med fin fornemmelse for barnets vægtning af begivenhederne, hvorledes N-A, der er en fintfølende og opmærksom dreng, oplever de forskellige episoder ogreagerer på dem. Teksten er sat i en behagelig sats, og forsideill. dækker bogens stemning. Den kan selvlæses fra 10 år, men dens form gør, at det ikke er her, de fleste læsere findes. Derimod erden velegnet til oplæsning fra 7 år. Denvoksne og det barn, der nyder en atmosfærefyldt handling med en egen stille spænding, vil få en fin fælles oplevelse.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Lars Damm Jensen (skole)

d. 18. dec. 2018

Den 7-årige Nils-August tilbringer sommeren med sin far langt inde i de svenske skove, på faderens barndomsegn: Her oplever de meget sammen, og bogen er opdelt i afsnit med hver sin lillehistorie. Ulvestenen, barndommens mystiske glemte sten dybt inde i skoven, danner den røde tråd. Faderen har som dreng fundet den med sin far, men siden er den glemt. Da de til sidst finder den,har Nils-August fundet sin egen ulvesten, en hvid sten, som han smider i skovsøen. »Ulvestenen« kan han ikke bruge til noget. Tiden går, og barndommen kan ikke genleves. En lille historie med enmorale, der uden formidling og samtale vil være dunkel, og uden den vil historien kun være en række småepisoder, til dels af ligegyldig karakter. Sproget virker voksent, men er velegnet tiloplæsning. Personskildringen koncentrerer sig om N.-A. og faderen og giver et positivt indtryk af samvær og fællesskab. Miljøet dufter af gran og fyr. Farvelagt omslag, der viser hovedpersonen medsin egen »ulvesten«, symbolet påbarndommens somre med faderen. Ulvestenen kan anvendes til oplæsning og samtale for elever op til ca. 3. klasse.


Politiken

d. 28. dec. 1988

af

af

Ingerlise Koefoed

d. 28. dec. 1988