Bøger / faglitteratur / lærebøger

Videnskabsteori for begyndere


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Gennemgang af hovedretninger og grundbegreber inden for videnskabsteorien, f.eks. positivisme, hermeneutik, falsifikation og paradigme samt en diskussion af grundliggende problemstillinger.

Indhold

Søgen efter sandhed ; Definitioner ; Vurderinger og normer ; At konstruere virkeligheden ; Kortet og virkeligheden - modeller og idealtyper ; At drage konklusioner ; Anomalier og falsificering ; Paradigme og paradigmeskifte ; Videnskab og fantasi ; Forklaringer - årsager og formål ; Tilfældighed eller lovmæssighed? ; Funktionsforklaring ; At handle rationelt ; Humanistisk metode - hermeneutik ; Viden og magt ; At adlyde myndighederne - to undersøgelser ; Blind urmager? Charles Darwin og den naturlige udvælgelse ; At stille en diagnose ; Sovjetregimets undergang ; At tolke en massemorder - tilfældet Anders Behring Breivik ; Kulturel mangfoldighed ; Forskellige veje til sandhed


Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Søren Brunbech

d. 18. dec. 2018

Den svenske historiker Thuren giver en almen introduktion til videnskabsteori og til den videnskabelige tænkemåde. Hans mål er bl.a. at give samfundsborgeren nogle redskaber til at kunnevurdere avisartikler, politisk propaganda etc. Det er en meget pædagogisk fremstilling, hvor spørgsmålet om erkendelsesprocessen og begreber som positivisme, hermeneutik, induktion og deduktionbelyses med udførlige eksempler især hentet fra human- og samfundsvidenskaberne men også fra hverdagslivet. En tilsvarende, men lidt vanskeligere tilgængelig introduktion til videnskabsteorien, erSøren Kjørups Forskning og Samfund (1985). Efterspørgslen vil være påvirket af den voksende interesse for filosofi, og bogen kan tænkes anvendt som supplerende læsning i filosofiundervisningen igymnasiet og på HF.


»Filosoffen«

Årg. 7, nr. 2 (1993)

af

af

Finn Collin

Årg. 7, nr. 2 (1993)


Nyt om forskning

Årg. 6, nr. 1 (1997)

af

af

Lene Agner Petersen

Årg. 6, nr. 1 (1997)


Gymnasieskolen

Årg. 76, nr. 21 (1993)

af

af

Flemming Juhl

Årg. 76, nr. 21 (1993)


Sygeplejersken

Årg. 93, nr. 29 (1993)

af

af

Lise Therkelsen

Årg. 93, nr. 29 (1993)