Bøger / skønlitteratur / roman

Guldstøv


Beskrivelse


To skabninger: den unge mand, Okhayyid og hans smukke kamel, Ablaq er uløseligt forbundet, men det tætte bånd bringer både glæder og tragedier og til sidst må Okhayyid vælge mellem sin familie og sin bedste ven.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 6. apr. 2018

af

af

Christine Christensen

d. 6. apr. 2018

To skabninger, en ung mand og hans smukke kamel, er uløseligt forbundet - som to brødre født af forskellige mødre. Men det tætte bånd bringer både glæder og tragedier og tilsidst må der træffes et afgørende valg. For læsere af filosofiske og spirituelle kortromaner.

I et mytisk ørkenlandskab befolket af djinner og guder lever den unge Okhayyid med sin brogede Mehri-kamel Ablaq. Ablaq er et helt utroligt dyr - intelligent, yndefuldt og sjældent og venskabet mellem mand og kamel overlever alt; råddenskab, skandaler og kvindelist. Men da krig og hungersnød indtager ørkenen må Okhayyid træffe en afgørende beslutning, vil han redde sin kone og sit barn fra sultedøden eller vil han beholde sin elskede ven? Den tuaregiske forfatter Ibrahim al-Koni har siden midten af 1970erne udgivet mere end 80 værker med inspiration fra ørkenen, dens dyreliv og magi.

Velskrevet, humoristisk, men ikke helt lettilgængelig fortælling om det tuaregiske nomadeliv. Det er en beretning om skæbne, ære, kærlighed og venskab og fremfor alt fortællingen om en mand og hans stærke tilknytning til et særligt dyr.

Det mest nærliggende er at læse andre af forfatterens værker fx NatteurtDet inderste råstof. Jette Drewsen fortæller smukt om mødet med ørkenens folk i rejseskildringen Det inderste råstofDet mest nærliggende er at læse andre af forfatterens værker fx Natteurt. Jette Drewsen fortæller smukt om mødet med ørkenens folk i rejseskildringen .


litteratursiden.dk

d. 1. juni 2018

af

af

Søren Feldtfos Thomsen

d. 1. juni 2018

Storslået, poetisk roman om nomadelivet i Saharaørkenen og det ubrydelige bånd mellem menneske og dyr. Den glohede nordafrikanske ørken danner rammen i libyske Ibrahim al-Kunis ’Guldstøv’, en fortælli...


Kristeligt dagblad

d. 17. dec. 2018

af

af

Kristine Kabel

d. 17. dec. 2018


Weekendavisen

d. 20. apr. 2018

af

af

Jørgen Herman Monrad

d. 20. apr. 2018