Bøger / faglitteratur til børn

Jelling : historien om Gorm den Gamle, Thyre Danebod og Harald Blåtand


Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Søren A. Sørensen (skole)

d. 18. dec. 2018

Runestenene og de to kæmpehøje i Jelling ved Vejle har gennem tiderne givet anledning til spekulation og gætterier. I denne bog gør arkæologen Klaus Ebbesen status og gennemgår grundigt ogredeligt, hvad man ved, på basis af videnskabelige undersøgelser, og hvad der kun er gætterier. Man må vel sige, at fundet af Gorms rester i 1979 er en vigtig begivenhed i udforskningen af højene,men hvordan Gorm var står stadig hen i det uvisse. Han er med sikkerhed dateret til 958 og kan således sættes i sammenhæng med fund og anlæg andre steder i landet. Også Fr. 7.s besøg og de storeudgravninger i 1941 gøres der rede for, og der er afsnit om højene, kongsgården, kirken, runestenene og fund i omegnen. Til sammen giver de et billede af livet i vikingetiden og tidlig middelalder.Der er en del illustrationer (sort/hvid) og et fyldigt register. Fortællingen er krydret med kendte og mindre kendte sagn, men virker alligevel lidt vanskelig tilgængelig bl.a. på grund af de mangetal og detaljer, degør den svær at læse. De videnskabelige udredninger er interessante, men det er ofte lidt tørt stof, og jeg vil mene, at bogen nok er en smule svær til læsning for folkeskolenselever, men den er god til lærerens forberedelse og bør derfor nok placeres på skolebibliotekets lærerbibliotek.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Lisbeth Hagelberg

d. 18. dec. 2018

Forf., mag.art. og universitetslektor i forhistorisk arkæologi, er kendt fra andre bøger og artikler om Danmarks tidlige hist. Denne handler om Gorm den Gamle, Thyre Danebod og Harald BlåtandsJelling. K.E. fortæller udfra en enorm viden om emnet og på engagerende vis om Jelling, dens konger, bygningsværker, ligfund etc. Bogen indledes med en beskr. af undersøgelserne og udgravningerneomkring fundet af Gorms lig og fortsætter med Thyre Danebods skibssætning, kirken etc. Harald Blåtands regeringstid var en meget urolig tid, hvorfor værn mod fjenden var nødvendige. Derfor byggedeHarald bl.a. de strategisk velbeliggende 4 ringborge, som stødpuder i en krigssituation og som sikkerhed for hans magt. Også Dannevirke, en fæstningsvold ved Jyllands rod, har Harald udbygget.Bogen har fyldige beskrivelser af bygningerne med dateringer, materialer etc. Det er en meget velskrevet bog, sat i 2 spalter og med et væld aftegninger og fotos, der både understøtter teksten ogafhjælper forståelsen.Forf. formår at beskrive Jellingetiden, kæde trådene sammen - fund, sagn, myter - så læseren får et klart og overskueligt billede af en tid, hvor der trods alt knytter sig enmasse usikkerhedsmomenter til. Fra ca. 12 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 19. juni 2018

af

af

Kirstine Louise Grøngaard

d. 19. juni 2018

Jelling forbindes af de fleste med Jellingestenene men det er også historien om Gorm den gamle, Thyre Danebod og Harald Blåtand. For historiske interesserede og elever fra 9. klasse.

Bogen giver et oprids af hvornår, hvordan, og hvorfor arkæologer og historikere rettede deres opmærksomhed mod Jelling. Allerede i år 1590 foregik de første arkæologiske undersøgelser da man mente at de to høje som ligger op af kirke havde en direkte forbindelse til Gorm og hans slægt. Igennem årene er der blevet gravet ud i det to høje og under kirken af flere omgange. er især kendt for estenen som er en stor runesten. Bogen indeholder illustrationer og billeder, både i sort/hvid og farve. Bogen udkom i 1990 i en udgave på 48 sider: .

En fin lille bog om Jelling som giver et overblik over udgravningernes forløbet og fundene.

Jelling-monumenterneDe kongelige monumenter i Jelling og De kongelige monumenter i Jelling fortæller også om Jelling og udgravningerne og har også samme længde som den aktuelle bogJelling-monumenterne og fortæller også om Jelling og udgravningerne og har også samme længde som den aktuelle bog.


Gymnasieskolen

Årg. 74, nr. 18 (1991)

af

af

Bent Schiermer Andersen

Årg. 74, nr. 18 (1991)