Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Emily på Månegården


Beskrivelse


Da Emily som 11-årig bliver forældreløs, bliver hun sendt til Månegården på Prince Edward øen til to ældre, ugifte tanter. Her oplever hun en både streng og dejlig tid, og Emily lader sig ikke kue.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Elin Søborg

d. 18. dec. 2018

Dette er 1. bd. i en ny serie, der, så vidt jeg kan se, ikke før har været oversat til dansk. Den handler om Emily, der som 4-årig mister sin mor og som 11-årig sin far. Moderen var forstødtaf sin familie på grund af sit ægteskab, men den velhavende familie på Prince Edward Island tager alligevel modvilligt Emily til sig, og hos den hårde og utilnærmelige tante Elizabeth og den søde,kærlige tante Laura på slægtsgården forsøger hun at indrette sig på de ændrede forhold hjulpet af et par gode venner og en ubændig skrivetrang. Det bliver en streng tid med misforståelser ogskænderier mellem Emily og tante Elizabeth, men også med venskaber og langsom anerkendelse af Emilys talent for at skrive. Stil, form og udstyr minder meget om Anne-bøgerne, og Emily har en del tilfælles med Anne, men hun har slet ikke Annes ejegode og udglattende gemyt. Dette er en pige med en vilje, hun nok skal sætte igennem. Et interessant portræt af en selvstændig pige i et samfund, derhar svært ved atacceptere det. Omfanget og det meget billedrige sprog kræver som Anne-bøgerne gode læsere fra ca. 11 år. Garanteret succes hos Anne-fans både blandt de større piger og voksnekvinder. Endnu 2 bd. i serien er planlagt.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Birgit Damtoft (skole)

d. 18. dec. 2018

Den 10-årige Emily er blevet forældreløs og får ved lodtrækning anvist sit fremtidige hjem hos tanterne, Laura og Elizabeth. Laura er mild og elskelig, mens Elizabeth er kold og streng - i altfald på overfladen. Emily får det i begyndelsen svært, men psykisk er hun en stærk pige, der ikke lader sig byde hvad som helst. Ved at skrive digte, noveller, men først og fremmest breve til sinafdøde far afreagerer hun og finder trøst. Senere skal det vise sig, at der i hende bor en stor forfatter. Læseren følger Emily i hendes nye hjem, i skolen og i det lille lokalsamfund med detsgamle, men stadig så livsnære familiefejder. Det er et flot vidnesbyrd om datidens (århundredskiftet) ånd og moral, der virker så fremmed for vores tid. Bogen har en fin person- og miljøskildringog er rig på lange maleriske beskrivelser og forklaringer, hvilket ikke gør bogen fattigere set ud fra en sproglig og/eller indholdsmæssig synsvinkel. Til gengæld kræves der en del af læseren foratfastholde dennesinteresse. Læselystne piger fra 7. klasse og opefter vil kunne klare den. Sandsynligvis vil de endog kunne nikke genkendende til mangt og meget fra evt. tidligere læsning og/ellertv-kiggeri af Anne- og Sara-serierne.


Politiken

d. 31. aug. 1992

af

af

Beth Juncker

d. 31. aug. 1992