Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Emily går sine egne veje


Beskrivelse


Emily kommer på high school i Shrewsbury sammen med vennerne Ilse, Perry og Teddy, men livet er ikke altid let med strenge tante Ruth hjemme og ondskabsfulde Evelyn i skolen.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Elin Søborg

d. 18. dec. 2018

I dette 2. bind i serien om Emily fra Månegården er vi stadig i Canada, nærmere betegnet Prince Edward Island i begyndelsen af 1900-tallet. Emily er nu blevet 14 år og skal på high school ibyen. Her følger vi hende gennem 3 år med hendes udvalg af sære og stramtandede tanter, der alligevel viser glimt af menneskelighed, og vennerne Ilse, Perry og Teddy, som hun nærer stadig varmerefølelser for. Der fortælles dels gennem Emilys egne dagbogsnotater og dels gennem den ikke ganske objektive fortæller. Allermest følger vi dog Emilys skriverier, digte, noveller, essays, portrætterog artikler, som hun simpelthen må skrive, og som lidt efter lidt begynder at blive antaget og udgivet i diverse magasiner. Som i Anne fra Grønnebakken-bøgerne fortælles der i et ikke specielt let,men smukt blomstrende og poetisk sprog, der nøjagtigt spidder personerne og det landlige middelklassemiljø i al sin mangfoldighed, og det er nok især her, at bogens kvaliteter ligger. Emily er somAnne en intelligentog bestemt dame, der har stor gennemslagskraft, men hun er samtidig en kunstnematur, både sårbar og enormt selvbevidst, med identifikationsmuligheder også for vore dagesteenagepiger. For de romantiske piger i 12-17 års alderen med hang til murstensromaner.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Birgit Damtoft (skole)

d. 18. dec. 2018

"Jeg vil vifte med min vilde hale og gå mine egne vilde veje", siger den 14-årige Emily her i bog nr. 2. Bogens handling strækker sig over et tidsrum på tre år. Århundredeskiftetssamfundsopfattelse, det lille lokalsamfunds småborgerlighed, samt stolte familietraditioner gør det svært for Emily at virkeliggøre sine ambitioner - som f.eks. at blive anerkendt som kommendeforfatter. Som i bind l kæmper hun, selvstændig som hun er, ufortrødent videre. Hendes ofte uheldige optræden i situationer, der spænder lige fra det komiske til det dramatiske, bringer næring tilondskabsfuld sladder og får familiære og venskabelige intriger sat i gang. Disse fængslende beskrevne situationer er på smukkeste måde bundet sammen af en fremragende person- og miljøskildring, derbringer læseren tæt på personerne og gør bogen nærværende. Bogens maleriske sprog og især de mange poetiske beskrivelser stiller krav om gode læsere. Underholdende læsning er det, og specieltromantisk anlagte piger fra 7. klasseog opefter vil elske bogen.