Bøger / faglitteratur til børn / billedbog

På besøg i landsbyen for 100 år siden


Beskrivelse


Billedbog. Om en dansk families besøg i Frilandsmuseets landsby på Hjerl Hede for at opleve livet for 100 år siden, hvor malkning, smørkærning, skolegang, indkøb, smediearbejde, leg, møllerarbejde, opsavning af træstammer og aftensmad indgår i oplevelserne. Tidstavle fra oldtid til vor tid.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Walter Knudsen

d. 18. dec. 2018

En moderne dansk familie med mor, far, bedstemor samt børnene Anders og Marie illuderer bondefamilie i museumslandbyen på Hjerl Hede. Tidsangivelsen - for 100 år siden - skal ikke tages forsit fulde pålydende, men det gør bogens primære målgruppe næppe heller, for dem vil det bare være 'gamle dage'. Vi følger familiens dag, der indebærer malkning med håndkraft, levering af mælk tilmejeriet, hvor mælken centrifugeres og der kærnes smør. Børnene går i skole og siden på indkøb efter kandis hos købmanden. Vi kigger inden for hos smeden, og der bliver også tid til lidt leg medkugler og trillebånd, pasning af gæs, mens far kører til møllen og siden hjælper med opsavning af en træstamme til brædder. Efter aftensmaden - pillekartofler med dyppelse - er der lidt aftenhygge,inden alkoven kalder. Billeder og tekst er pænt håndværk. Bogen slutter med en kortfattet tidstavle over danmarkshistorien fra oldtid til nutid. Som en første præsentation af livet på landet igamle dage er bogen ganskeanvendelig, for eksempel i forbindelse med besøg på et af vore frilandsmuseer. Interessealderen er omkring de 6 - 9 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Poul-Erik Friis-Larsen (skole)

d. 18. dec. 2018

Forfatteren udgav tidligere i år bogen: På besøg i jernalderen om en nutidsfamilies ophold i jernalderlandsbyen i Lejre på den tids præmisser. Den følges op i denne fagbilledbog om et lignendeophold i Hjerl Hedes Frilandsmuseums landsby, hvor en familie har levet, som man gjorde det omkring århundredeskiftet. Vi følger familiens to børn fra morgenmalkningen til de går i seng i alkovenmed halm i bunden - og mus? Mælken bliver bragt til mejeriet, hvor den behandles i et autentisk miljø med forvirrende og farlige remtræk og datidens maskinel, til de kan gå hjem med nykærnet smør.Børnene går også i skole - alle klassetrin i samme klasse - og med en myndig lærerinde. De er med far i studekærren til vandmøllen, hvor deres mel bliver malet. I smedjen oplever de en hest, derbliver skoet med en nysmedet hestesko, og på savværket ser de en stor stamme blive savet til planker ved hjælp af en flot dampmaskine. Vi får også god besked om deres tøj og den daglige husholdningmed børnenes småpligter og deres leg. Det hele støttes af dejlige, knivskarpe farvefotos og en god fortællende og oplysende tekst. Fint supplement til historie og emnearbejde om børn i gamle dageallerede i indskolingen. Selvlæsning fra 4. klasse, hvor bogen stadig har brugsværdi.



Informationer og udgaver