Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Pyt-med-det tøjet


Beskrivelse


Max er en glad dreng med seks ældre brødre. Han mangler kun én ting for at være fuldkommen lykkelig: et rigtigt sæt tøj!

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 5. mar. 1996

af

af

Lene Kristiansen

d. 5. mar. 1996

Jo, det er den Sylvia Plath - med Glasklokken og digtsamlingen Ariel. Sylvia Plaths internationale anerkendelse kom først efter hendes død i 1963, og børnebogen her er fundet blandt hendes efterladte manuskripter. Og selvom den er skrevet for over 30 år siden, har den den tidløshed, der kendetegner en klassiker. Pyt-med-det tøjet er en fin og varm lille historie om Max på 7 år. Han bor i en tysk landsby med bjerge og dale. Er yngste medlem af en glad familie, har 6 ældre brødre, flotte læderbukser og tyrolerhat. Han mangler kun en ting, for at være fuldkommen lykkelig: et rigtigt sæt tøj med bukser og jakke! Et sæt tøj, der både kan bruges til det fine, det varme og det kolde, kort sagt året rundt og til alt. Det lykkes, da der en dag kommer et flot sæt tøj med posten, som præcis passer hans far....men som bliver syet om til den ældste bror...til den næstældste - og til sidst ender hos lykkelige Max. Rotraut Susanne Berner, kendt fra Nöstlingers Den vidunderlige bønne har illustreret med søde og let stiliserede tegninger i kraftige farver. Hun fanger præcist historiens sødme og idé, og har den ene halvdel af æren for denne vellykkede "rigtige" bog for de 3/4-6 årige.


Bibliotekernes vurdering

d. 5. mar. 1996

af

af

Bodil Pedersen (skole)

d. 5. mar. 1996

Denne lille, forunderlige fortælling er fundet blandt forfatterens efterladte manuskripter. I landsbyen Winkelburg bor mama og papa Nix med deres syv sønner. Hovedpersonen Max er den yngste. Hans inderligste ønske er at udskifte sit sædvanlige tyrolertøj med et rigtigt sæt tøj. Det vil gøre ham fuldkommen lykkelig. På næsten magisk vis får han tøjet, dog først efter det er kasseret af faderen og alle de andre seks kritiske brødre. Alt for meget brok - og lidt for lidt " Pyt med det " bliver lille Maxs motto. Max Nix - bemærk det vidunderligt umulige navn - er sympatisk, taknemmelig og tilfreds. Han hæver sig med held over hverdagens konventioner og traditionelle forestillinger om, hvordan alting bør være. Tidløsheden og gentagelsen, der giver læseren forventningens glæde, er vigtige elementer i den eventyragtige beretning. Den enkle tekst fanger læseren, og de naivistiske tegninger i klare farver - ofte perspektivløse og set fra overraskende vinkler - understreger den sproglige underfundighed og humor. Til oplæsning for især 4 -7 årige og i øvrigt alle naive, barnlige sjæle. Oplæsning igen og igen og igen....