Bøger / skønlitteratur / salmer

Evahave : salmer


Beskrivelse


Simon Grotrians nye salmebog, EVAHAVE, berører med sine i alt 100 salmer alle de samme emner inden for troen, kirken og årets og livets gang, som man finder i den autoriserede salmebog. Her er lovsange til Gud, Jesus og Helligånden, salmer om tro og nåde, angst og trøst, fred og glæde, påskesalmer, pinsesalmer og julesalmer samt ikke mindst en række enkle og smukke salmer om dåbens velsignelse og det håb, der knytter sig til hvert nyt liv.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 2. sep. 2009

af

af

Henrik H Pedersen

d. 2. sep. 2009

Primært til læsere af Simon Grotrians bøger og moderne lyrik. Dernæst også til læsere af salmer.

Simon Grotrian, en af Danmarks højest estimerede digtere, har i de i de senere år skrevet en del salmer. Startede med Jordens salt og verdens lys, 2006. Han har bl.a. også skrevet bønner i Citroner til Vorherre , som blev udgivet i 2008. Udover nærværende samling planlægges yderligere to bøger fra Grotrians produktive hånd, med salmer og bønner, i 2009. Evahave indeholder i alt 100 salmer fordelt i to afsnit med 50 i hver. Indholdsmæssigt ligner det noget nær en almindelig salmebog med alle de samme emner indenfor troen, kirken, årets og livets gang. Her er salmer til Gud, Jesus og Helligånden, om angst og trøst, fred og glæde og salmer som knytter sig til de kirkelige højtider, jul, påske og pinse. Desuden til kirkelige begivenheder som dåb og konfirmation. Teksterne følger en delvis streng metrik, som man kender det fra salmebøgerne, men så tilsat Grotrians utrolige fabulerende billeder og rim, som eksempelvis i "Arm og aks/og frelsersaks/skal klippe os en gryde/sorg blir lagt/i ætertragt/lad Himmelklokken lyde".

Bogen ligner Simon Grotrians tidligere salmeudgivelser.

Meget originalt og spændende at læse Grotrians vilde fabulerende ordbilleder tilpasset salmens strenge metriske form. Simon Grotrian er noget nær et lyrisk geni, hvis Evahave bør stå på alle biblioteker.


Kristeligt dagblad

d. 17. sep. 2009

af

af

Peter Stein Larsen

d. 17. sep. 2009


Information

d. 10. dec. 2009

af

af

Erik Skyum-Nielsen

d. 10. dec. 2009