Bøger / faglitteratur / erindringer

Over broer - Preko mostova


Beskrivelse


Om Radmilas (f. 1959) opvækst i Lijesce på et lille husmandssted. Om stærke familie- og folketraditioner, samt drømme om et godt liv i Bosnien med sammen med mand og børn. Ligeledes fortæller hun om de spændinger, som opstod efter Jugoslaviens opløsning, og om flugten fra en tilsyneladende uundgåelig krig i Bosnien.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 10. maj 2010

af

af

Rikke Bruun

d. 10. maj 2010

Bogen henvender sig til læsere, der er interesserede i hverdagslivet og traditionerne fra det tidligere Jugoslavien.

Forfatteren er født og opvokset i det tidligere Jugoslavien og måtte som 33-årig flygte til Danmark i 1992 med mand og 2 børn. I bogen fortæller hun om sin opvækst i en landsby og de traditioner, der indrammede årets gang og livet såsom fastelavn, påske, fødsel og begravelse. Som ortodoks serber gifter hun sig som 22-årig med Drago, som er romersk katolsk kroat. På trods af forskellig religion og tilhørsforhold beskrives deres liv med børn, arbejde og familier som et almindelig liv. Det ændres, da krigen for alvor blusser op i 1992. Bogens hovedvægt ligger på livet inden krigen, og det er forfatterens hensigt at hjælpe flygtninge fra det tidligere Jugoslavien med at huske deres rødder og traditioner. Bogen er illustreret med sort/hvide fotos, og bagerst i bogen findes enkelte madopskrifter.

Der er udkommet forskellige biografier med beretninger fra det tidligere Jugoslavien og krigen på Balkan. Jeg er dog ikke tidligere stødt på en bog med fokus på tiden og traditionerne før krigen.

Bogen er en interessant og personlig fortælling fra det tidligere Jugoslavien, og selvom den sprogligt er svag, giver den et indtryk, der sætter spor - og fremmer en forståelse - af den baggrund, som mange flygtninge har med sig til Danmark.