Bøger / faglitteratur / kogebøger

En kulinarisk rejse gennem tiderne : en kogebog med opskrifter fra stenalder til middelalder


Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 25. jan. 2012

af

af

Birgit Sloth

d. 25. jan. 2012

En bog om kogekunstens historie er spændende for alle historisk interesserede. Bogen lægger vægten på gengivelse af opskrifter og med tilrettelser, så de kan laves i dag. Den er derfor særlig velegnet til temaarrangementer og i pædagogiske sammenhænge.

Bogen udkom første gang i 1995 på tysk. Den reviderede udgave udkommer nu samtidig på dansk, engelsk og tysk. Den beskriver meget kortfattet og overordnet, hvilke fødevarer der var til rådighed, og hvordan de blev tilberedt i syv historiske perioder over 15.000 år i central- og nordeuropa. Hovedparten af bogen er opskrifter, der bygger på arkæologiske fund. Hver periode har et symbol, som vi kender det fra museerne, og med dette symbol fortælles hvilken tid, opskriften tilhører. Opskrifterne er sæsonopdelt efter årstiderne med en farvekode, men det betyder, at opskrifter fra samme periode ikke står ved siden af hinanden. Opskrifterne er meget enkle. Layoutet er pænt, men illustrationerne virker gammeldags og romantiserede.

Historien om danskernes mad i 15.000 år dækker samme periode og er langt mere inspirerende og informationsrig. Middelalderen er bedre dækket i Danskernes mad i middelalderen og Middelaldermad, og i undervisningsforløb er der også Smag på oldtiden og Vikingemad med opskrifter, du selv kan lave.

En samling af opskrifter der giver et billede af hvilke retter, der blev spist i de sidste 15.000 år. Illustrationerne er lidt gammeldags.