Bøger / faglitteratur

Det store eksperiment : hverdagsliv i seniorbofællesskaberne


Beskrivelse


Undersøger hvordan det står til med den 25 år gamle boform, seniorbofællesskabet, baseret på beboernes egne oplevelser og erfaringer.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 11. mar. 2013

af

af

Anne-Meta Lind Brunsborg

d. 11. mar. 2013

De "store årgange" er godt på vej ind i den 3. alder. Det skaber stor interesse for bøger om forskellige måder at indrette sig på som seniorer.

Bogen, der er udgivet af S.B.I, Aalborg Universitet, ved Max Pedersen, forsøger at komme rundt om en bred vifte af synsvinkler. Det primære fokus ligger på beboernes egne erfaringer. Efter en kort definition af, hvad et seniorbofællesskab er, kommer en gennemgang af seniorbofællesskabernes historie. Herefter går det løs med at afdække de spørgsmål, der kan trænge sig på for den interesserede: Hvor ligger de nuværende bofællesskaber? Hvordan er de fysiske rammer? Hvem ønsker at bo der? Hvordan kan man indrette sig med fællesaktiviteter, fælles arbejdsopgaver, tryghed, nabohjælp og netværk. Hvad kan gå galt m.h.t. konflikter, klikedannelser, uenighed om økonomi, husorden og vedtægter? Hvordan er det, når en ny beboer rykker ind? Der er også et afsnit om de professionelle aktører som kommunerne, boligselskaberne og de private firmaer og deres erfaringer. Slutkapitlet handler om, hvordan man kan gå nye veje. Bogen konkluderer, at de fleste beboere er meget tilfredse med boformen. Sproget er letløbende. Bogen er illustreret med oplysende grafer og indbydende billeder. Litteraturliste.

Sidste egentlige bog om emnet var Max Pedersens Seniorbofællesskaber - hvorfor og hvordan fra 1999.

Bogen er et godt redskab både til at afstemme den enkeltes forventninger og for den gruppe, der ønsker at gå sammen om selv at danne et bofællesskab.