Bøger / skønlitteratur / roman

Oktoberbarn


Beskrivelse


Igennem fem år var forfatteren hyppigt indlagt på psykiatrisk hospital med svære depressioner. Hun fik adskillige elektrochokbehandlinger, der ødelagde hendes hukommelse, og i en hjerteskærende kamp mod uret nedskriver hun minderne, der kommer i glimt og i tilfældig orden.

Anmeldelser (9)


Bibliotekernes vurdering

d. 7. jan. 2020

af

af

Helle Winther Olsen

d. 7. jan. 2020

Roman om forfatterens hjerteskærende møde med tvangsindlæggelser på et svensk psykiatrisk hospital, hvor en del af behandlingen bestod i elektrochok mod hendes bipolare lidelse. Rystende smuk skildring for alle med interesse for litteratur, Knausgaardfamilien og psykiske lidelser.

Mellem 2013 og 2017 var Linda Knausgaard indlagt flere gange for at blive behandlet for en svær depression. De gentagne elektrochokbehandlinger, som man hyppigt anvender i den svenske psykiatri, var ofte sidste udvej for hende. Behandlingsformen havde en forfærdende bivirkning, idet hendes hukommelse begyndte at forsvinde. Hun skildrer i denne autofiktive roman glimtene og minderne, efterhånden som de opstår. Der er episoder og tanker fra forskellige tidsperioder, der knytter sig til barndom, ungdom, moderskab, ægteskab og skilsmisse, som på denne måde fastholdes, før de brændes væk af ECT-behandlingen.

Det er så desperat og bevægende skrevet. Krystalklart raser hun mod hospitalet - fabrikken, som hun kalder det - og skriver i en kamp mod uret, mens hun forsøger at fastholde erindringsglimtene, der kommer i spredt orden. Romanens fortællende jeg bryder af og til ud af forfatter-læser rollen og henvender sig direkte til sin eks-mand. Stærkt og debatskabende i forhold til behandlingsformen.

Blandt andre fine romaner om psykiske lidelser kan nævnes HungerhjerteDage uden sultEn flod skal være i bevægelse, Dage uden sult og En flod skal være i bevægelseBlandt andre fine romaner om psykiske lidelser kan nævnes Hungerhjerte, og En flod skal være i bevægelseBlandt andre fine romaner om psykiske lidelser kan nævnes Hungerhjerte, Dage uden sult og .


Ugeskrift for læger [online]

d. 11. maj 2020

af

af

Anne Lindhardt (f. 1946-04-10)

d. 11. maj 2020


litteratursiden.dk

d. 24. feb. 2020

af

af

Jette Holmgaard Greibe

d. 24. feb. 2020

En uafrystelig selvbiografisk roman om fundamental ensomhed og frygten for at miste sin identitet gennem fire års dyb depression, hvor elektrochok var en del af behandlingen. Forfatter Linda Boström ...


Kristeligt dagblad

d. 1. feb. 2020

af

af

Mai Misfeldt

d. 1. feb. 2020


Berlingske tidende

d. 31. jan. 2020

af

af

Mette Høeg

d. 31. jan. 2020


Politiken

d. 1. feb. 2020

af

af

Mikkel Krause Frantzen

d. 1. feb. 2020


Weekendavisen

d. 31. jan. 2020

af

af

Johannes Baun (f. 1976)

d. 31. jan. 2020