Bøger / faglitteratur

Cypern i flammer


Beskrivelse


Journalisten Aage Jørgensen virkede halvandet år på Cypern som presseofficer i UNFICYP-hovedkvarteret. Han skriver om FN på Cypern, øens historie - og i særdeleshed om den urolige periode omkring den tyrkiske invasion i 1974. Endvidere skriver han om situationen efter Makarios' død i august 1977.
Makarios - FN - Borgerkrig - General Grivas - Militærkup - UNFICYP - Folkemord - Tresserne - Halvfjerdserne - Fredsbevarende Styrker - Fredsbevarende Operationer.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jørgen Kanding

d. 18. dec. 2018

Aage Jørgensen, f. 1942, er landmandssøn fra Kalundborg-egnen. Efter diverse rejser fuldførte han sin journalistiske uddannelse og var ½ år på Cypern som presseofficer ved UNFICYP(FN-tropperne). Han er p.t. redaktør af »Produktion« (et andelsblad). Bogen beskriver kort Cyperns omskiftelige historie med megen omtale af FN-troppernes indsats på øen, og tyngdepunktet i bogener en udførlig beskrivelse af kampene i 1974 mellem tyrkiske og græske cyprioter efter den tyrkiske invasion i juli 1974. Her beskrives begivenhederne dag for dag, kamphandlinger og politiskedrøftelser refereres, og der gives en rimelig baggrundsomtale til støtte for forfatterens øjenvidneskildring, og det gør bogen til en ganske udmærket dokumentation af begivenhederne i 1974, men mansavner en à jour-føring indtil 1977. Det sker kun med spredte bemærkninger, og med en notits om Marakios' død i år. Derfor må man til andre mere dybtgående værker, hvis man ønsker grundigere videnom Cyperns fortid og sammenhæng medMellemøstens historie og politik iøvrigt. Bogen er trykt i off set med en ikke særlig læsevenlig sats i primitivt udstyr. Billedstoffet er hovedsageligpressefotos i hæderlig gengivelse. Indholdsfortegnelse og litteraturhenvisninger er meget kortfattede.