Books / fiction for children / roman

Alle tiders forår


Description


På trods af at hun fyres 2 gange bliver foråret betydningsfuldt for 17-årige Ulla. Hun vågner til erkendelse af sin egen placering i samfundet, hvad hun vil, hvor meget hun vil finde sig i, og hvad hun vil kæmpe imod. Og hun når frem til bevidsthed af sig selv som pige og kvinde.

Reviews (10)


The libraries' assessment

d. 19. Dec. 2018

By

By

Merete Egholm Nielsen (skole)

d. 19. Dec. 2018

Roman på 215 sider med den 17½-årige Ulla som hovedperson. Romanen starter og slutter med mor og datter på restaurant - i januar som mor og datter, i maj som to ligestillede veninder. - I de mellemliggende måneder følger vi »heldige« Ulla, som hun kalder sig selv, fordi hun formår at få så mange oplevelser ud af livet. Ulla lever lige på og hårdt, også rent seksuelt. Gennem de mennesker, Ulla konfronterer os med, og de diskussioner, Ulla fører med dem, kommer vi igennem en masse samtidsproblemer, hvor Maria Marcus som ventet prioriterer problematikken omkring kønsrollerne meget højt. Hun lader sine hovedpersoner søge at finde en sammenhæng i tingene, hvilket også lykkes, især gennem samtaler med mor'en, der er arbejdsløs og meget engageret i årsag og virkning i forbindelse med arbejdsløsheden. Pelle fremtræder i bogen som den absolut samfundsbevarende fortaler. Kønsrolleproblematikken behandles seriøst og får alle aspekter med: Opdragelse, skole, arbejde, lønforskelle,dyneløfteri, kvinders indbyrdes konkurrence om mænd, søstersolidaritet o.s.v. Bogen rejser endvidere spørgsmålet, om det kan betale sig at »morakke« i skolen, når samfundet ikke har brug for alle. Ved bogens slutning overvejer Ulla dog at begynde at læse. For den modne læser er her meget at hente. For andre vil romanen nok virke for langtrukken med de mange dialoger. For ungdomshylde og voksenafdeling.


The libraries' assessment

d. 5. Apr. 2019

By

By

Hanne Olsen (børn)

d. 5. Apr. 2019

I en ungdomsroman fra København skildres 5 mdr. i den 17-årige Ullas liv. Handlingen starter med, at Ulla vil flytte hjem til sin fraskilte mor, der tøver ved igen at skulle påtage sig mor-rollen, men giver efter. Ulla har forskellige arbejdspladser, til sidst hos en købmand, der benytter sig af arbejdsløshedssituationen til at underbetale folk; en faglig aktion igangsat af Ulla koster hende hendes arbejdsplads. De 5 mdr. er på sin vis en vente- og opladningstid for Ulla, hvor skal hun bruge sine kræfter? Det er en præcis skildring af den barske nutid, af hvordan den aktuelle arbejdsløshedssituation rammer forskellige mennesker. F. eks. beskrives hvordan en midaldrende bekendt, der føler sig overflødig som arbejdsløs, prøver at begå selvmord, mens Ullas mor, der er arbejdsløs kontorassistent, ikke går ned på det, men bliver faglig aktiv. Der er skildringer af Ullas forhold til sin mor, til sine veninder, til forskellige fyre og hendes forelskelse i Kenneth, derrepræsenterer»denny mandstype«. Der er lange samtaler mellem Ulla, hendes politisk bevidste mor og en struggler af lillebror om politik, om kvindekamp, om sex, om mor/datterforholdet o.s.v. Alle tre forandrer sig i løbet af de 5 mdr. og bliver mere bevidste politisk. Bogen er bredt anlagt, og af og til løs i det, lidt snakkende, men alligevel letlæst og engagerende. En lidt poppet forside, men sikkert et godt blikfang. En vedkommende og kvindesolidarisk ungdomsroman, som henvender sig til mange.


Aktuelt

d. 20. Dec. 1977

By

By

Steffen Larsen

d. 20. Dec. 1977


Politiken

d. 28. Dec. 1977

By

By

Ingerlise Koefoed

d. 28. Dec. 1977


Aarhuus stiftstidende

d. 9. Dec. 1977

By

By

Henning Sørensen

d. 9. Dec. 1977


Information

d. 4. Feb. 1978

By

By

Karen Borgnakke

d. 4. Feb. 1978


Socialistisk dagblad

d. 26. Jan. 1978

By

By

Anne-Mette Allerup

d. 26. Jan. 1978


Aalborg stiftstidende

d. 22. Mar. 1978

By

By

Lars Borberg

d. 22. Mar. 1978


Kristeligt dagblad

d. 7. Dec. 1977

By

By

Niels Houkjær

d. 7. Dec. 1977


Berlingske tidende

d. 5. Jan. 1978

By

By

Brita Stenstrup

d. 5. Jan. 1978