Books / fiction / noveller

Alt er jeg blevet : en kortroman og ti noveller


Description


Noveller og en kortroman fra udkantsområderne, hvor selv små begivenheder kan komme til at fylde meget, når først snakken går. Yngre kvinder og ældre mænd giver i hvert fald anledning til visse overvejelser hos fortælleren.

Reviews (2)


The libraries' assessment

d. 1. Nov. 2016

By

By

Maria Guldager Rasmussen

d. 1. Nov. 2016

En kortroman og ti noveller om unge kvinder, lidt ældre mænd og landsbysamfund, hvor dét, der syner af lidt, alligevel kan fylde rigtig meget. Til novellelæseren, som forstår at læse mellem linjerne.

Kortromanen har lagt navn til bogen, og handler om den unge kvinde Nynne, der måske, måske ikke, er skyldig i mordet på sin veninde. Nynne opsøger præsten i den lille jyske by Herup, og den gode præst får dermed sin sag for. Historien fortælles af byens tidligere brugsuddeler. I flere af novellerne går temaet yngre kvinde/ældre mand igen, og fortællerstemmen er som oftest en perifær figur, som ved noget, men ikke alt.

Bogens stærkeste kort er den interessante fortællerstemme, som både findes i kortromanen og i flere af novellerne, og som minder om den upålidelige fortæller, St. St. Blicher opererede med i flere af sine noveller. Bogens motto kunne meget passende være dette citat, som er hentet fra novellen "Beccas motiv": "Men sådan er det vel med enhver historie. Vi får aldrig det hele, kun noget af den." På samme måde søger forfatteren også at gøre sine personer og sine historier interessante, men det lykkes kun delvist, da sproget til tider bliver for ujævnt, og derved blokerer for historien.

Brugen af fortællerstemmen og dennes rolle i fortællingen minder om St. St. Blichers novelle "Sildig Opvaagnen", som bl.a. findes i Hosekræmmeren og andre novellerUdkanten (Ved Erik C. Lindgren). Udkantsområdernes kendetegn findes fint og foruroligende beskrevet i Udkanten af Lasse Hjort MadsenBrugen af fortællerstemmen og dennes rolle i fortællingen minder om St. St. Blichers novelle "Sildig Opvaagnen", som bl.a. findes i Hosekræmmeren og andre noveller (Ved Erik C. Lindgren). Udkantsområdernes kendetegn findes fint og foruroligende beskrevet i af Lasse Hjort Madsen.