Ane har fundet sit kald som sygeplejestuderende, men hjertet kalder også på hende, så hvad skal hun vælge? Til læsere af historiske kærlighedsromaner.
Ane er 26 år og kommer fra en kristen familie i Løsning nær Hedensted. Hun er opdraget til at være flittig, ordentlig og ikke mindst til at følge sit kald som sygeplejerske, hvilket ligger hendes far meget på sinde. Da Ane starter som sygeplejestuderende på Hornsyld Hospital i 1928, viser hun sig hurtigt lærenem og dygtig til faget. Men hun har også følelser for snedkersvenden Christian, der gerne vil gifte sig med hende. Skal hun følge sit kald som sygeplejerske - eller er hendes kald at blive hustru og mor? Historien er fiktiv, men baseret på forfatterens farfar og farmor. Bogen er en gave til forfatterens far i anledning af hans 80-års fødselsdag.
Der er mange historiske detaljer, særligt om sygeplejefaget, som flettes flot ind i Anes fortælling. Læseren får et tydeligt billede af perioden, fx om forskellen mellem kønnene, kristendommens stærke tilstedeværelse og truslen om arbejdsløshed og fattigdom. Sproget passer i sin gammeldags tone til perioden, men kan være tungt at læse. Ane er en lidt kedelig karakter. Hun er regelret, lydig og troende, og selvom hun til dels bryder med sin fars forventninger, bliver hun aldrig rigtig spændende.
Historiske fortællinger om sygeplejersker kan fx findes i TV2-serien "Sygeplejeskolen" og i svenske Karin Wahlbergs romanserie, der starter med Endnu er der håb.