Bogen er for alle, der interesserer sig for menneskelig tankevirksomhed, hvad enten man arbejder med mennesker i professionel sammenhæng eller bare vil være klogere på sig selv og andre.
Bogen præsenterer forfatterens forståelse af menneskelig tankegang, der drejer sig om hvordan vi foretager vurderinger og træffer beslutninger ud fra 2 tankesystemer, som vi alle rummer: det intuitive (hurtige) og det fornuftsbaserede (langsomme) - begge med deres fordele og begrænsninger. Forfatteren (1924) er israelsk-amerikansk psykolog og matematiker - i 2002 nobelprismodtager for sin forskning, der drejer sig om at identificere og forstå fejl i vores vurderinger og valg. Snak ved kildevandskøer og kaffeautomater og utallige forsøg sammen med en kollega danner det empiriske grundlag for hans arbejde, som her fremlægges. Bogen kan læses udenfor fagkredse, men den kræver både koncentration og faglig interesse udover det sædvanlige. Står man igennem belønnes man med indsigtfulde betragtninger omkring menneskelig tænkning og beslutningsprocesser, hertil alle de fejl, vi laver på grundlag af forudfattethed, forenklinger, kulturelle stereotyper og negligering af statistisk sandsynlighed.
Bogen står for sig selv, men jeg kommer i tanke om Din forræderiske hjerne, 2007. De 2 bøger kan ikke erstatte hinanden, dertil er de for forskellige.
En voluminøs bog om menneskelige tankeprocesser, og hvornår vi kan stole på vores hurtige intuition, samt hvordan vi kan gebærde os i den langsomme rationelle.