Books / fiction for children / roman

Bare ikke om søndagen


Description


For Knud og hans venner, der bor i en lille jysk by i besættelsestidens sidste år, går livet sin vante gang, indtil en tysk soldat kommer ind i deres liv.

Reviews (7)


The libraries' assessment

d. 18. Dec. 2018

By

By

Lisbeth Hagelberg

d. 18. Dec. 2018

Tiden er 1944, stedet en lille indre missionsk provinsby i Jylland. Knud, omkring ti år, bor hos sine meget indre missionske bedsteforældre. Det er K's hverdag, der fortælles om. Kun få tingsker i en så lille by, så livet kan godt blive noget ensformigt. Alle holder øje med og ved alt om hinanden, og den almindelige holdning sætter skarpe grænser for, hvad man må gøre. Det stærkestefor K. er dommedagsprædikerne/dunderprædikerne, han overværer hver søndag, hvor præsten råber ud om død, blod, økse, ild og sværd - noget K. absolut ikke forstår, men gør ham aldeles angst, isærnår han skal sove. Hele denne tilværelse står i skarp kontrast til den, han havde i Århus hos sin tante og onkel, der lavede sjov, holdt fester og smagte på de våde varer. Det er en megetvelskrevet bog om tilværelsen og forholdene under krigen, hvor forf. beskriver tiden set gennem en drengs øjne og hans oplevelser med kammeraterne. Han medtager mange sjove detaljer - hvordan denhvide sovs smager/klistrer tilkartoflerne - og beskriver nogle af byens særlinge sådan, som børnene opfattede dem - hvordan de på samme tid blev tiltrukket af det fremmede/anderledes, og alligevelvar rystende bange for dem. Det er en meget stille, men god bog, hvor læseren hører om K's tanker, problemer; i det hele taget hans hverdagsliv under krigen. Den er absolut kun for modne læsere medinteresse for livet for år tilbage. Meget fint omslag af Svend Otto S. Fra tolv år.


The libraries' assessment

d. 18. Dec. 2018

By

By

Jens Garde (skole)

d. 18. Dec. 2018

I det lille jyske Søby sogn går sommeren sin stille gang. Knud er i pleje hos Bedste og Bedstefar, der er meget missionske. Sammen med Jens og de øvrige drenge oplever de anden verdenskriglangt fra de buldrende hære. Krigen foregår mest i de historier, de hører, og så når det lille vagtkompagni marcherer gennem byen på vej ned til søen for at bade. Men da soldat Heinz en dag sidderi bedstefars skomagerværksted, kommer krigen bogstavelig talt helt ind i stuen. Heinz er selv skomager og trænger til at snakke krigen på afstand. Da datteren meldes død under et bombardement,bryder hans verden helt sammen, og krigens gru går op for Knud. Men tyskerhad og medmenneskelige følelser går dårligt i spand. Indre mission har sit faste tag i befolkningen og præger tanker, ordog handling. Inden bogen slutter, accepterer Bedste dog, at Knud kommer på ferie hos onkel og tante i syndens by Århus. - Hvor mesterligt har KEL dog ikke beskrevet den af krig og mission knuedehverdag. Med velvalgte ordog skarpe iagttagelser beskriver han livet i den lille stationsby med varme og sympati. Hvor er det svært at være dansker - også dengang. Fra 4. kl. til lærerkollegiet.Husk oplæsning af denne varme, stille bog.


Politiken

d. 25. Apr. 1987

By

By

Ingerlise Koefoed

d. 25. Apr. 1987


Jyllands-posten

d. 30. Mar. 1987

By

By

Jakob Gormsen

d. 30. Mar. 1987


Aarhuus stiftstidende

d. 11. Feb. 1987

By

By

Birthe Gaden

d. 11. Feb. 1987


Børn & bøger

årg 40, nr 5 (1987)

By

By

Gitte

årg 40, nr 5 (1987)


Kristeligt dagblad

d. 24. Dec. 1986

By

By

David Dorland Hansen

d. 24. Dec. 1986