Books / nonfiction / erindringer

Barn nr. 33 : et barnerequiem!


Description


Frede Farmand (f. 1945) fortæller i digtlignende brudstykker om sin opvækst på børnehjem i Odense og Tønder, hvor voldelige og seksuelle overgreb var en del af hverdagen. Den personlige beretning ledsages af forskellige tekster, bl.a. salmetekster og offentlige vedtægter.

Reviews (1)


The libraries' assessment

d. 8. Sep. 2016

By

By

Thomas Ry Andersen

d. 8. Sep. 2016

Utraditionel og stærkt virkende udgivelse om Frede Farmands opvækst på børnehjem i Danmark, hvor forstanderskabet mishandlede børnene med skræk, angst og seksuelt misbrug. For interesserede i Dansk børneforsorgs historie.

Frede Farmand, født 1945, er uddannet teolog og historiker. I nærværende bog fortæller han om sin opvækst i hænderne på kristne børneopdragere i Danmark. Frede Farmand blev, ligesom utallige andre "anbragte" børn, udsat for uhyrlige fysiske og psykiske overgreb, først på børnehjemmet Aaløkkegaard i Odense, hvor han og andre børn blev seksuelt misbrugt af mænd, der blev kaldt "De Fine". Senere fortsatte overgrebene på Det Struckske Børnehjem i Tønder. Bogen angriber skånselsløst de personer, der havde opsynet, og navngiver flere af dem. FFs personlige beretning ledsages af forskellige tekst- og billedsekvenser af bl.a. religiøst indhold, offentlige vedtægter og musikalske videofortællinger som findes på YouTube. Gennemillustreret.

Bogen giver et forfærdende indblik i de uhyrlige overgreb mange børnehjemsbørn blev udsat for i efterkrigstidens Danmark, og den er et vigtig indlæg i debatten om dansk børneforsorgs historie. Det udsædvanlige (billedmæssige) layout vil måske distrahere nogle læsere, andre vil finde, at det går op i en højere enhed.

Intet i stil med denne udgivelse, men filmen Der kommer en dag rejser ligeledes debatten om de forhold børnehjemsbørnene i Danmark blev udsat for.



Information and editions