Cecilie Lind og Mads Mygind har lavet hver sin fremragende gendigtning af svenske Ola Juléns digtklassiker "Orissa". Bør læses af alle med hang til poesi.
Forlaget Kronstork har bedt Cecilie Lind og Mads Mygind om - som hhv. nr. 3 og 4 i serien "OrissaBiblioteket" - at lave hver sin gendigtning af "Orissa" fra 1999. De må overholde visse regler, hvad angår titel (referere til et konkret sted), format (én linje på hver anden side), tone (trist / elegisk) m.m. I "Ragusa" (by på Sicilien og et andet navn for Dubrovnik i Kroatien) skriver Lind om de blandede følelser ved en graviditet; at være både håbefuld og angst, fuld af liv og samtidig suicidal. Mygind skriver om en togrejse til triste Bergamo i Italien og opholdet på et rottebefængt hotel. Alt og alle er triste og grå.
Lind lader en forbudt stemme komme til orde, som taler imod den glæde, man forventer hos en vordende mor. Den hemmelige, forbudte væmmelse ved og angst for fosteret indeni, som både er del af moderen og komplet fremmed: "kom og vær med barn // som jeg så dem an: de var ækle // fostersvækling". Myginds "Bergamo" er forrygende med masser af magiske sætninger, der bl.a. brillerer på tidsplanet med vemodige datids-konstruktioner: "Længe før toget kører videre er / banegården forladt".
Linds bog kan læses med Bukdahls "Korshøjen", nr. 1 i "OrissaBiblioteket", som giver et andet perspektiv på samme graviditet. Desuden anbefales den oprindelige .