Books / nonfiction / jubilæumsskrifter

Brugsen - en anderledes forretning? : 1866-2016 : dansk brugsbevægelse fra pastor Sonne til det moderne Coop


Description


Brugsen - en anderledes forretning? fortæller historien om en 150-årig virksomhed, der har forsøgt at holde balancen mellem at være en forretning, der skal løbe rundt, og en bevægelse bygget på solidaritet. Med udgangspunkt i andelstanken etablerede Pastor Sonne i 1866 Thisted Kjøbstads Arbeiderforening: Forretningen skulle give en tilstrækkelig indtjening til at sikre de 200 medlemmer af foreningen gode og billige varer og del i dividenden. Snart åbnede brugsforeninger over hele landet, medlemstallet steg, og efter 2. Verdenskrig gik Brugsen med inspiration fra USA forrest i udviklingen fra diskbetjent købmandsbutik med begrænset vareudvalg til et moderne selvbetjeningssupermarked, med mange flere varer. Via medlemsbladet Samvirke og ved at lancere FDB Møbler, Madpyramiden og senest Madmanifestet har Coop samtidig søgt at sikre medlemmerne en andel i det gode, sunde liv. Ved 150-årsjubilæet i 2016 har Coop 1,6 mio. medlemmer og er Danmarks største leverandør af dagligvarer, men er Coop fortsat en anderledes forretning? Brugsen - en anderledes forretning? er skrevet og redigeret af Kristoffer Jensen, ph.d. og museumsinspektør ved Danmarks Industrimuseum. Bogen er resultat af et uafhængigt forskningsprojekt, baseret på brugsbevægelsens arkiver, interviews og tidligere udgivelser om Brugsen, og hovedvægten ligger på perioden fra 2. Verdenskrig til opløsningen af Coop Norden i 2007. Post.doc Ellen Mølgaard Korsager, professor Per H. Hansen, CBS, lektor og centerleder Mads Mordhorst, CBS, og cand.pæd. og billedredaktør Birgit Lyngbye Pedersen har bidraget med temakapitler.

Reviews (7)


The libraries' assessment

d. 12. May 2016

By

By

Kresten Søe Christensen

d. 12. May 2016

Med udgangspunkt i andelstanken etablerede Pastor Sonne efter inspiration fra England i 1866 Danmarks første brugsforening i Thisted og lagde dermed fundamentet for COOP i dag. For videregående andels- og virksomhedsinteresserede.

Bogen er et forskningsprojekt med flere bidragydere, som fortæller om den 150-årige virksomhed, der balancerer mellem kommerciel forretning og en bevægelse bygget på forbrugersolidaritet og oplysning. Vi får historien med brugsforeningerne, der voksede sig større og flere og bevægede sig fra landet ind i storbyerne, mens medlemstallet steg og steg. Værkets vægt ligger efter 1945 med fx temakapitler om, hvordan Brugsen med inspiration fra USA tog teten i udviklingen fra disksalg til selvbetjening, discountbutikkerne, FDB møbeldesign og markedsføring, egne produktionsvirksomheder og imagepleje via Samvirke med fx madmanifestet om det gode og sunde liv. Hertil kommer selvfølgelig også en del virksomhedspræget stof om ledelsen og konkurrencen med fx Dansk Supermarked.

Et analyserende, grundigt og indbydende værk med brugsforeningerne behandlet på samtidsrammen mht. fx land og by, andels- og arbejderbevægelsen og den samfundsøkonomiske udvikling. Også den kulturhistoriske vinkel med fx de smukke klassiske FDB plakater er med. Læsningen kræver dog ofte forhåndsviden. Niveauet er højt og nærmere forskerpræget end på alment plan med en ofte tør og faktapræget fremstilling.

Om emnet mere populært fx: Vi mødes i Brugsen.


litteratursiden.dk

d. 23. May 2016

By

By

Jytte Kjær Schou

d. 23. May 2016

En gedigen historisk gennemgang af den danske brugsbevægelse fra den spæde start i Thisted til det moderne Coop. Bogen er et resultat af et uafhængigt forskningsprojekt, og redaktøren Kristoffer Jense...


Jyllands-posten

d. 4. June 2016

By

By

Gerhardt Eriksen

d. 4. June 2016


Børsen

d. 27. Oct. 2016

By

By

Henrik Ørholst

d. 27. Oct. 2016


Fabrik og bolig

2016

By

By

Mette Tapdrup Mortensen

2016



Information and editions