Books / nonfiction

Byernes jord


Description


Faktabog/debatbog som fortæller jordejendomsrettens historie og spørger, hvorfor det er sådan, at nogle kan eje jord og dermed udelukke andre fra at udnytte det, som man kan argumentere for er et fællesgode.

Reviews (3)


The libraries' assessment

d. 27. Sep. 2019

By

By

Carsten Güllich-Nørby

d. 27. Sep. 2019

"Hvordan kan du eje et stykke land? Det er ligesom at sige du kan eje en sky!" Sådan lyder det fra en kvinde fra det oprindelige Yukonfolk i denne bog som sætter spørgsmål ved jordejendomsretten. Til dig som følger debatten om samfundets udvikling.

Mix af faktabog på akademisk niveau som fortæller jordejendomsrettens historie og debatbog som spørger, hvorfor det er sådan, at nogle kan eje jord og dermed udelukke andre for at udnytte det som man kan argumentere for er et fællesgode. Bogen er i fire dele. Første del hedder "At lave jord", og fortæller historien bag opdyrkning af jorden og om det bogen kalder "Byen uden jord", som er København. Anden del fortæller historien om, hvordan jord blev til ejendom. Tredje del har så fokus på, hvordan jorden er blevet brugt til "at lave penge". Fjerde har bud på, hvordan man kan lave jorden om til at være et fællesgode byggende på ideer fra Marx, Henry George og Ebenezer Howard. Til sidst i bogen tillader forfatteren sig det han selv kalder en forsigtig tankeflugt: "Hvad nu, hvis københavnernes jord var et fælles gode - byens jord?" Peter Schultz Jørgensen er arkitekt og har også skrevet Byer i opbrudNew York & kampen for byen og New York & kampen for byenMix af faktabog på akademisk niveau som fortæller jordejendomsrettens historie og debatbog som spørger, hvorfor det er sådan, at nogle kan eje jord og dermed udelukke andre for at udnytte det som man kan argumentere for er et fællesgode. Bogen er i fire dele. Første del hedder "At lave jord", og fortæller historien bag opdyrkning af jorden og om det bogen kalder "Byen uden jord", som er København. Anden del fortæller historien om, hvordan jord blev til ejendom. Tredje del har så fokus på, hvordan jorden er blevet brugt til "at lave penge". Fjerde har bud på, hvordan man kan lave jorden om til at være et fællesgode byggende på ideer fra Marx, Henry George og Ebenezer Howard. Til sidst i bogen tillader forfatteren sig det han selv kalder en forsigtig tankeflugt: "Hvad nu, hvis københavnernes jord var et fælles gode - byens jord?" Peter Schultz Jørgensen er arkitekt og har også skrevet Byer i opbrud og .

Tankeprovokerende bog om by-sociologi og urbanisering, som kræver du har mod på at læse på et relativt højt akademisk niveau.

Om nogle af de samme emner fx Blik på byen.


Politiken

d. 6. Nov. 2019

By

By

Karsten R. S. Ifversen

d. 6. Nov. 2019


Arkitekten

Årg. 121, nr. 10 (2019)

By

By

Katrine Lotz

Årg. 121, nr. 10 (2019)