For ledere, konsulenter og coaches, der arbejder med coaching i organisationen, samt for studerende på videregående uddannelser. Bogen er på et højt niveau, kræver forhåndskendskab til coaching og en teoretisk ballast.
En række filosofiske og teoretiske tilgange til coachingsamtalen, der illustreres med cases. Bogen består af 7 artikler med forskellige vinkler på samtalen skrevet af konsulenter, ledere og forskere. De omhandler emner som kontrakten mellem coach og fokusperson, coachens profession og person, betydningen af mening for fokuspersonen og begrebet spejling. Bogen er det 3. bind i Hans Reitzels serie om organisatorisk coaching. De to andre er Coachingens landskaber, 2009, der giver et overordnet blik på de mange former for coaching, og Coaching og organisationer, 2010, der ser emnet som et ledelses- og læringsinstrument.
Bogen ligger absolut i den forståelsesmæssigt højere ende af litteraturen om emnet. Den har fokus på coaching i organisationen og er teoretisk velfunderet men kræver, at man allerede har erfaring og viden på området. Netop nu udkommer en anden titel om coaching i arbejdslivet med en mere praktisk tilgang til stoffet Coaching i arbejdslivet. Sofia Mannings bog, der startede coachingbølgen herhjemme i 2004, er i langt højere grad en gør-det-selv bog på et helt andet niveau.
En videregående bog om coaching, der sammen med de to andre i serien behandler organisatorisk coaching. Giver spændende og anderledes synspunkter på coachingsamtalen.