Essaysamling med 31 essays og artikler som fra forskellige vinkler beskriver, hvad kunsten, særligt litteraturen, kan. For voksne med interesse i, og uddannelse indenfor, litteratur.
Essaysamling som på forskellig vis belyser, hvad litteraturen har at sige om at være i livet. Samlingens røde tråd er to ting: Dels brydningen mellem modernisme og postmodernisme fra omkring 1800 og til i dag (litteraturens formside) og dels spørgsmålet om eksistens og individualitet (litteraturens indholdsside). Bogens 31 essays er opdelt i fire dele: 1) Menneskets æstetiske genopdragelse, 2) Forfattere og værker, 3) Kritiske og teoretiske perspektiver og 4) Med kunstens røde tråd gennem livet. Bogen afsluttes med noter.
På fornem vis beskrives, hvordan skønlitteraturens største kvalitet er, at den sætter individuelle menneskelige problemer til debat på en fri måde, og at skønlitteraturen lægger op til en psykologisk-eksistentiel refleksion. Man behøver ikke læse samlingen kronologisk, da hvert essay er afsluttet. De er berigende, og gør læseren klogere. De kræver en vis viden om litteratur på forhånd. Bogen kommer vidt omkring mange aspekter og er skrevet af en forfatter med ordet i sin magt og stor viden.
Det personlige essay Jeg læner mig mod verden beskriver også, hvor stor og forunderlig litteraturen kan være.