Bogen tager udgangspunkt i den første danske bibliotekslov fra 1920 og beskriver udviklingen fra lokale folkebogssamlinger til de moderne folke- og forskningsbiblioteker, vi kender i dag. For forskere, studerende og andre med interesse for kulturhistorie.
Bøgerne er resultatet af et forskningsprojekt i anledning af 100-året for den første danske bibliotekslov. I de to bind gennemgås den danske bibliotekshistorie i en historisk kontekst fra 1100-tallets klosterbiblioteker til nutidens åbne multimediale kulturhuse. Bindene omfatter alle bibliotekstyper fra de første klosterbiblioteker over udviklingen af forsknings- og specialbiblioteker hen til lejebiblioteker, læserforeninger og de moderne folkebiblioteker. Derudover beskrives bl.a. bibliotekspionerer samt udviklingen af bibliotekernes fysiske rammer, omverdens syn på bibliotekerne og bibliotekarfaget. Bindene indledes med en grundig indledning og er illustrerede.
Det er et imponerende, gennemresearchet og grundigt værk, der er en guldgrube af information om de danske biblioteker. Bogen er bygget op, så den både kan bruges som opslagsværk om bestemte perioder eller bibliotekstyper, men også kan læses som en sammenhængende fortælling om bibliotekernes udvikling.
Er man interesseret i bibliotekshistorie findes der også Folkebibliotekerne før og nuBiblioteker i DanmarkBiblioteket i tid og rum, Biblioteker i Danmark og Biblioteket i tid og rum : arkitektur, indretning og formidlingEr man interesseret i bibliotekshistorie findes der også Folkebibliotekerne før og nu, og Biblioteket i tid og rum : arkitektur, indretning og formidlingEr man interesseret i bibliotekshistorie findes der også Folkebibliotekerne før og nu, Biblioteker i Danmark og : arkitektur, indretning og formidling.