Film / nonfiction

Dansk i Sydslesvig 1920-1945
Slesvigske børns ferierejser 1919


Description


To film, der fortæller, hvad det danske mindretal i Sydslesvig i mellemkrigstiden gjorde for at holde sammen og bevare dansk sprog og kultur. Der er mest om Flensborg, men også fakta fra Slesvig og landområderne.

Reviews (1)


The libraries' assessment

d. 16. May 2012

By

By

Ellen Skall Sørensen

d. 16. May 2012

Studieafdelingen ved Det danske Centralbibliotek for Sydslesvig, der har til formål at fremme historisk forskning vedrørende det danske mindretal i Sydslesvig, har sammensat disse film til belysning af historien om danskerne i Sydslesvig i 1920-45.

Efter 1. verdenskrigs afslutning blev Slesvig efter to folkeafstemninger delt melem Tyskland og Danmark. Det medførte nationale mindretal i begge lande, og her fortælles historien om, hvordan det danske mindretal i Tyskland i mellemkrigsperioden arbejdede for at fremme danskheden i Sydslesvig. Med økonomisk støtte fra Danmark oprettedes skoler, børnehaver, forsamlingshuse, bibliotek, avis og foreninger. Efter nazisternes magtovertagelse opretholdt det danske mindretal "en ejendommelig privilegeret særstilling", idet ungdomsforeningerne fik lov til at forblive selvstændige. Efter 1. verdenskrig var Flensborg en fattig by, og på dvd'ens anden film beskrives, hvordan sønderjyske børn fra 1919 fik mulighed for at komme på ferie i Danmark. Disse ferierejser eksisterer stadig - dog i mindre målestok.

Der findes ikke andre film om det danske mindretal i Sydslesvig i mellemkrigsperioden.

To film, der fortæller, hvad det danske mindretal i Sydslesvig i mellemkrigstiden gjorde for at holde sammen og bevare dansk sprog og kultur. Der er mest om Flensborg, men også fakta fra Slesvig og landområderne. Man får et flot og spændende overblik over det danske mindretal i Sydslesvigs historie i perioden 1920-45.