Målgruppen læser gerne på et akademisk niveau baseret på videnskabelige undersøgelser. Til opgavebrug kræves mindst et godt gymnasieniveau, men grafer og konkrete tal kan rigtigt formidlet naturligvis også bruges til fx en større folkeskoleopgave.
Bogen bygger på en stor spørgeskema-undersøgelse fra 2003, hvor et repræsentativt udsnit af befolkningerne i 27 lande fik de samme spørgsmål. Talmaterialet er tilgængeligt på www.surveybank.aau.dk. En analyse af tallene fortæller så noget om, hvad danskere forstår ved at være dansk. Forfatteren er adjunkt ved Institut for Økonomi, Politik og Forvaltning på Aalborg Universitet, og bl.a. også en af forfatterne til Marginalisering og velfærdspolitik fra 2003. Med udgangspunkt i undersøgelsesmaterialet fra 2003 er bogen inddelt i en række temaer, hvor tallene analyseres og tolkes. Et tema er fx danskernes tilknytning til Danmark som nationalstat. Her får vi en 7. plads. Et andet aktuelt tema er multikultur contra monokultur, hvor bogen bl.a. konkluderer: "Men det står klart, at et stort flertal af danskere har en opfattelse af, at kulturel mangfoldighed er en svaghed og ikke en styrke for et samfund.".
Nyere bøger om nogle af de samme emner er fx fra 2006 Konflikten om de nye danskere, eller Veje til danskheden fra 2005, men denne nye bog er den eneste som konkret analyserer resultaterne af den internationale undersøgelse fra 2003.
Interessant og vigtig bog om aktuelle emner med styrke i et stort talmateriale.