Menneskets frygt, skyld og ensomhed, moral og seksualitet, ja dets hele eksistens endevendes i denne roman, der henvender sig til læsere af modernistiske klassikere og lyrik.
Forlaget, der ønsker at (gen)udgive Dagermans forfatterskab, udgiver for første gang denne roman på dansk. Bogen, der er fra 1946, har forord af nobelprisvinder J.M.G. Le Clézio. Stig Dagerman, der var en central skikkelse i 1940'ernes svenske prosa, udgav en række romaner og noveller, journalistik, lyrik, dramaer, radiospil og filmmanuskripter inden han begik selvmord som 31-årig. I denne roman redder en gruppe skibbrudne sig i land på en øde ø. Øens natur er mildest talt skræmmende; gruppen trues på livet af giftige træer, havuhyrer og frygtindgydende øgler. Langsomt svinder håbet om redning og snart er der ikke andet tilbage end at vente på døden og den evige frelse.
Dette er ikke en lettilgængelig bog. Sproget er billedrigt og symboltungt og kræver en opmærksom læser. Bogens forord og de efterfølgende kommentarer af Hans Sandberg giver en mulig forståelse af de mange nærmest deliriske og mareridtsagtige scener.
Stig Dagerman er tydeligt påvirket af Kafka, hvis forfatterskab han også arbejdede professionelt med. Det er oplagt at læse hans egen Slangen, hvor både angst og selvmordsdrømme er mindre fremherskende, men som stadig har samme billedsprog og symbolik.