Dette eventyr hører til i rækken af Andersens mere alvorlige historier og kan betragtes som en litterær tekst med rødder i folkeeventyr. Med Dronningens decoupager som omdrejningspunkt og med den oprindelige retskrivning henvender bogen sig til et voksent publikum, omend børn også vil kunne gå på opdagelse i illustrationerne.
Dronningen har arbejdet 5 år på dette projekt, hvor de i bogen viste decoupager bruges som scenografi til en film. I et forord beskriver hun selv arbejdet. Med eventyrets tekst på venstresiderne og de 42 ovale illustrationer på højresiderne fremstår bogen som en meget smuk billedbog. Historien om den unge kongedatter, hvis 11 brødre forhekses af den onde stedmoder, har mange maleriske naturbeskrivelser, som her suppleres af illustrationernes stemningsfulde skovscenerier, men også af en uhyggelig kirkegårdsscene og mange eventyrlige bybilleder. Teknikken med de mange sammensatte billeddele skaber dybde og et lidt gådefuldt billedudtryk, der fint rammer eventyrets grundstemning.
Eventyret om De vilde svaner optræder i mange illustrerede H.C. Andersen udgivelser. Udgaven her kan bedst sammenlignes med Snedronningen, 2000, som på samme måde var illustreret af Dronningen på baggrund af et filmprojekt.
En smuk billedbog, der med sin oprindelige retskrivning og Dronningens illustrationer, mest er henvendt til et voksent publikum.