Books / fiction for children / billedbøger

Den rige mand


Description


Billedbog. En rig mand gør lige hvad der passer ham, indtil han en dag mister sin formue. Da lærer han, at der er andet i livet end penge.

Reviews (3)


The libraries' assessment

d. 30. Nov. 2001

By

By

Ingrid Jensen (skole)

d. 30. Nov. 2001

Inde i den rige mand, der fortælles om, bor der en lille, forkælet dreng. Man hører det i hans replikker, ser det i hans ønsker, følger det egocentriske i kravene til tjeneren, der opvarter og bærer ham overalt. Det absurde i historien tegnes og tolkes i en karikeret og overdreven billeddel, der hører nøje sammen med teksten. Til sidst opgiver tjeneren og giver ham ren besked: "Du tænker kun på dig selv". En ny tjener er så udspekuleret, at den rige mand må forlade sit hus og klare sig selv. Hvor han før blev tykkere og tykkere, bliver han nu tyndere og tyndere. Han får arbejde med at passe en gammel dame, og så er den onde cirkel brudt. Han klarer sig selv, han gør noget for andre, han er ikke mere ensom. Det vil enhver kunne udlede af en medrivende, grotesk og meningsfuld billedbog, hvor illustrationerne åbner for humor og ironi og befordrer en selvforståelse i situationer med børn og voksne sammen om bogen. Det være sig i bh.klassen som før og efter Teksten kan læses i 3. klasse, og da er budskabet stadig aktuelt.


The libraries' assessment

d. 30. Nov. 2001

By

By

Torben Wilhelmsen

d. 30. Nov. 2001

Denne billedbog handler om en rig mand, der lever sammen med sin tjener. Manden gør alt hvad han har lyst til og bliver båret rundt af tjeneren med det resultat, at han bliver federe og federe. Alle problemer klares med penge. Til sidst er det for meget for tjeneren, der fyres. Manden ansætter nu en ny kvindelig tjener, der forlanger kontant afregning for hver tjeneste. Det ender hurtigt med, at hun ejer alle den mandens penge, og han bliver smidt ud. Den rige mand må nu søge arbejde hos en ældre dame, han tidligere har forulempet. Han bliver hendes tjener og "selskabsmand", og historien slutter i fryd og gammen. Denne opbyggelige fortælling om, at penge ikke er alt, og at man skal være gode ved hinanden, er ill. med farvelagte stregtegninger i en stærkt karikeret stil. De kan minde om en blanding af reklametegninger og stilen i avisstriber (lidt a la Werdelins tidlige Café-striber), og passer i deres flotte, lidt upersonlige stil meget godt til en historie, hvor det er svært at identificere sig med personerne, der ikke engang har navne, og som virker som postulater, det kan være svært for målgruppens 5/6-årige at forholde sig til. Forf. er debutant, mens vi tidligere har mødt illustrator i Bodils blide bogstavrim fra 1989.


Politiken

d. 29. Dec. 2001

By

By

Steffen Larsen

d. 29. Dec. 2001