En af de første debatbøger om folkeskolen siden lærerlockouten i 2013, henvendt til forældre, skolefolk og politikere.
De mange korte kapitler med hvert sit afsluttende emne er inddelt i 4 hovedafsnit ordnet efter skolesystemet: Indskoling, mellemtrin, udskoling og ungdomsuddannelserne. Den kommer fx omkring begrebet Ny Nordisk Skole, de skiftende undervisningsministres udtalelser, reformer, pædagoger vs. lærere, flugt fra folkeskolen, kreative kontra boglige fag. Hvert afsnit afsluttes med korte råd. Forfatterens overordnede mål er at vise, at der er behov for en kulturændring snarere end løsrevne reformer.
Bogen fremstår dels som et personligt debatindlæg baseret på forfatterens egne erfaringer med folkeskole og ungdomsuddannelser som far. Dels ud fra hans journalistiske karrieres erfaringer bl.a. som uddannelsesredaktør på Politiken. Her har han fået kendskab til mange enkeltsager og mødt flere undervisningsministre. De korte afsluttede kapitler og den journalistiske stil gør bogen letforståelig for målgruppen.
Lærerlockouten i 2013 var en lammer for den ellers livlige debat om folkeskolen generelt. Bogen er en af de første (hvis ikke den første) som fører debatten om folkeskole og ungdomsuddannelser ud over efterbearbejdninger af konflikten.