Bogen henvender sig til studerende på universiteter og højere læreanstalter.
Forfatteren (1891-1976) der oprindelig var naturvidenskabsmand, har ikke tidligere fået værker oversat til dansk. Men han er kendt af fx pædagoger for sin teori om tavs viden, dvs. viden som vi ikke kan kontrollere eller mærke. Denne teori har spillet en stor rolle for de seneste årtiers teorier, såsom konstruktivisme, situeret læring, mesterlære m.fl. Bogen indeholder tre forelæsninger fra 1966 som i forholdsvis let form præsenterer hans teorier. Første del om selve begrebet, anden del om evolutionen og mennesket og sidste del mest om videnskaben. Emnemæssigt bevæger bogen sig mellem filosofi, humanvidenskaber og naturvidenskaber. Hvilket også afspejler forfatterens livskarriere. Sprogligt forståeligt for målgruppen. Abstraktionsniveauet er mellemhøjt.
Bogen falder i kategori med originale teoretiske værker af fx Wittgenstein, Bourdieu og Habermas, omend Polanyi dog nok ikke har eller vil få samme gennemslagskraft som disse.
Et lille og centralt værk som formentlig vil indgå på linje med andre teoretiske klassikere på mange højere læreanstalter.