Værket er et væsentligt stykke teaterhistorie, primært et anliggende for det akademiske niveau.
Anne Birgitte Richard er dr.phil. og underviser på Roskilde Universitet. Bogens emne er den græske tragedie, som den skabtes i antikkens Grækenland, hvor den blev en foretrukket kunstform og tilværelsesforståelse. Richard analyserer flere eksempler, bl.a. også ved hjælp af Aristoteles' poetik, og når frem til en meget klar forståelse af tragedien som drama. Hun undersøger herefter tragediens efterliv over romantikken og naturalismen med Oehlenschläger og Strindberg som eksempler. Også tragedien i nutiden behandles via analyser af Paul Andersons film Magnolia, 1999, og de helt nye danske dramatikere som Astrid Saalbach og Line Knutzon, hvor tragedien stadig sætter sig spor men i nutidig forståelse og kontekst. Fremstillingen er teoretisk meget velfunderet med klarhed i analyserne og overbevisende i konklusionerne. Bogen er et fremragende værk på sit felt. Med litteraturlise: primær- og sekundærlitteratur.
Anvendelse i et felt med fx Birgitte Hesselaa (red.) Fornyere, 2004, og Jens Peter Jensen (udg.) Tragediens guldalder, 2004, eller som al væsentlig teaterhistorie.
Richard har udsendt et fagligt imponerende og inciterende værk om tragedien som særlig dramaform og har stort perspektiv i sin afdækning af, hvordan den opstår, og hvor dens betydning ligger i dag for nutidsmennesker. Et hovedværk på sit felt.