Dario Fo er kendt som dramatiker. Her er hans første roman på dansk om dramaet i 1700-tallet med Struensee og Christian VII, om magtspil, reformer og nye tider. For alle, der er til kloge, veloplagte fortællinger om historie og samfund.
Romanen fortæller om Christian VII, dronning Caroline Mathilde og hoflægen Struensee. Vi hører om magtspillet ved hoffet med en magtbegærlig enkedronning og en adelstand, som intrigerer for at undgå nymodens påfund som trykkefrihed, undervisningsreformer og frihedsrettigheder. Men vi får også en skærende øm historie om en gammelklog, ensom dreng, den senere Frederik VI, og hans forhold til faderen, den skøre konge.
Dario Fo jonglerer smukt med historiske fakta og udblik til nutid, skælmerier og eftertænksomheder. Forløbet består af en række kilder med regibemærkninger, sproget er levende og med meget dialog. Det er ikke en traditionel historisk roman, hvor den historiske illusion opretholdes, men en rigtig god roman med inspiration fra italiensk mundtlig fortælling, karnevalskultur og drama. Fint efterord af Bent Holm.
Der er skrevet mange romaner om Struensee og co, fx Livlægens besøgMathilde, magt og maskeLøgnhalsen fra UmbrienFlagermusenes landsby og Mathilde, magt og maske. Denne roman er dog mest til dem, der nyder samfundskritiske skælmeromaner som fx Løgnhalsen fra Umbrien eller Fos selvbiografi Flagermusenes landsbyDer er skrevet mange romaner om Struensee og co, fx Livlægens besøg og . Denne roman er dog mest til dem, der nyder samfundskritiske skælmeromaner som fx Løgnhalsen fra Umbrien eller Fos selvbiografi Flagermusenes landsbyDer er skrevet mange romaner om Struensee og co, fx Livlægens besøg og Mathilde, magt og maske. Denne roman er dog mest til dem, der nyder samfundskritiske skælmeromaner som fx eller Fos selvbiografi Flagermusenes landsbyDer er skrevet mange romaner om Struensee og co, fx Livlægens besøg og Mathilde, magt og maske. Denne roman er dog mest til dem, der nyder samfundskritiske skælmeromaner som fx Løgnhalsen fra Umbrien eller Fos selvbiografi .