Books / fiction for children / roman

Det begyndte på havnen -


Description


Den unge fagforeningsmand Laurids og hans kæreste Marie er aktive under generalstrejken i Randers i 1922. Laurids bliver fængslet, men det får dem ikke til at miste kampmodet.

Reviews (11)


The libraries' assessment

d. 18. Dec. 2018

By

By

Hans Radsted (skole)

d. 18. Dec. 2018

Laurids og Marie er de to symboler, som denne beretning om generalstrejken i Randers i 1922 er bygget op omkring. Han er bestyrelsesmedlem i arbejdsmændenes fagforening - hun tjenestepige hospolitimesterens. Historien giver et vis tidsbillede og en fornemmelse af de fortvivlede forhold, den økonomiske nedgang i begyndelsen af tyverne betød for de la-vestlønnede. Samtidig får man etindblik i de bitre stridigheder, som delte arbejderbevægelsen i de år. Derimod bliver man ikke grebet af bogens handling. Personerne virker som postulater, hvori de nødvendige meninger oghandlinger er nedlagt, og oven i dette er de gode endog meget gode og de onde nærmest naragtige. Det får bogen til at virke mere som propaganda for et synspunkt på historisk sammenhæng og udviklingend som en fortælling om mennesker med bestemte historiske og klassebestemte forudsætninger. Teksten er skrevet i korte, overskuelige sætninger støttet af en ordliste. Den kan læses fra 6. klasse,men bogen er ikke en oplagtanskaffelse til skolebiblioteket.


The libraries' assessment

d. 18. Dec. 2018

By

By

Merete Egholm Nielsen (skole)

d. 18. Dec. 2018

En historisk "factionroman", hvor generalstrejken i Randers i 1922 udgør handlingsforløbet. Begivenhederne skildres gennem h.h.v. Carls, Laurids og Maries øjne. Carl og Laurids er aktivearbejdsløse i kampen for forbedring af arbejdernes forhold. Marie er ung pige hos Politimesterens. Da havnearbejderne protesterer mod skruebrækkerne, tager politimesteren affære og får hurtigtoptrappet konflikten. Han tilkalder militær fra Århus og Viborg, og byen erklæres i undtagelsestilstand. Adskillige arbejdere, deriblandt Laurids arresteres. Det er lykkedes at få mange tidstypiskedetaljer med og politiske linier kan uddrages af historien, der bygger på kildemateriale (opgivet bag i bogen ligesom der er ordforklaringer). Bogen kan selvlæses fra 7. kl., men vil trodskærlighedshistorien mellem Marie og Laurids nok være tung kost for de fleste. Den er anvendelig i historie og samtidsorientering omkring emner som arbejdskampe, politiske partier.


The libraries' assessment

d. 18. Dec. 2018

By

By

Bjørn Ulrik Larsen (børn)

d. 18. Dec. 2018

Det begyndte på havnen .. ., strejken og lockouten i Randers 1922. Med baggrund i en del læsning har IM skrevet denne roman om strejken. Begivenhederne skildres overvejende gennem den 17-årigeMarie, tjenestepige hos den overdrevent magtudøvende politimester. Vi følger Marie, hendes temperamentsfulde revolutionære kæreste Laurids og hans venner og arbejdskampfæller fra omkring strejkensstart til generalstrejkens afslutning, og såvel konkret som alment formidles viden om og oplevelse af en strejke og dens forløb. Bl.a. om det meget gode lokale sammenhold trods forskellige(fag)politiske opfattelser, skruebrækkeri, de strejkendes vanskelige materielle situation, støtte- og solidaritetsaktiviteter, politiets overdrevne magtudøvelse, det daværende LO's svig ogklasseforrædderi m.m. Handlingsforløbet er kronologisk og relativt tempofyldt, hvorved bl.a. opnås en vis spænding, hvilket afgjort er en styrke for bogen - og dens udlånsmuligheder. Det er minerfaring, at bøger om arbejdskampeog beslægtede temaer er tungt omsættelige i børnebiblioteket. Her kræves benarbejde med kridtede sko. Sproget mundret og dialogrigt, åben og let læselig sats.Bagest ordforklaring og liste over læst litt. Selvlæsning fra ca. 12 år - også for ungdomsafdelingen.


Plys

1985

By

By

Birger Hauptmann

1985


Folkeskolen

årg 103, nr 4 (1986)

By

By

Per Birkebæk

årg 103, nr 4 (1986)


Fagbladet

1986, nr 2

By

By

Henrik Sidenius

1986, nr 2


Politiken

d. 16. Oct. 1985

By

By

Ingerlise Koefoed

d. 16. Oct. 1985


Aktuelt

d. 6. Nov. 1985

By

By

Steffen Larsen

d. 6. Nov. 1985


Jyllands-posten

d. 17. Oct. 1985

By

By

Erh. L.

d. 17. Oct. 1985


Børn & bøger

årg 38, nr 8 (1985)

By

By

Ole Hyltoft

årg 38, nr 8 (1985)


Information

d. 24. Jan. 1986

By

By

Morten Thing

d. 24. Jan. 1986