Books / fiction for children / roman

Det blodige oprør på St. Jan


Description


I slavernes blodige oprør på den dansk-vestindiske ø St. Jan i 1733 skånes kun få hvide. Deriblandt dr. Bødger, for hvem alle mennesker er lige, og hans to sønner.

Reviews (3)


The libraries' assessment

d. 18. Dec. 2018

By

By

Hans Radsted (skole)

d. 18. Dec. 2018

Den uværdige behandling af mennesker, som slaveri indebærer, ser vi oftest som et amerikansk problem, men Danmark har også sin plads i slaveriets historie. Hjørdis Varmer har skrevet enalvorlig bog om dette emne, bygget op om slaveoprøret på St. Jan i 1733. Hun bruger virkelige personer som aktører, hvilket sætter visse grænnser forden kunstneriske frihed, men i dette tilfælde ervirkeligheden mere end dramatisk nok. På baggrund af flere års tørke og dårlig ernæring, dårligt drevne plantager og overdreven brutalitet flygtede flere og flere slaver og dannnede grupper, somvar en latent fare for øens hvide indbyggere og loyale slaver. Den 22. november 1733 brød oprøret løs, en del hvide blev dræbt og først med fransk hjælp blev roen genoprettet og oprørerne strengtstraffet, hvis de da ikke først havde nået at begå selvmord. Bogen er let læst (lix 26,5) og har nogle gode kort over området. Sproget virker gammeldags og lidt livløst og det er merebegivenhederne og den socialeuretfærdighed end det er de enkelte menneskeskæbner, læseren focuserer på. Den henvender sig mest til elever fra 14 år og voksne med læseproblemer.


The libraries' assessment

d. 18. Dec. 2018

By

By

Winni Thorup

d. 18. Dec. 2018

Hjørdis Varmer udfylder den niche, hun har fundet sig, utrolig godt. De børn og unge, der læser Det blodige oprør på St. Jan får et spændende stykke danmarkshistorie, fortalt i etlettilgængeligt og prægnant hverdagssprog. I 1733 bryder det blodige slaveoprør ud på den dansk-vestindiske ø St. Jan. Centralt i historien står lægen Cornelius Bødger, humanisten for hvem allemennesker er lige. Han og hans to sønner skånes under marenernes, de bortløbne og oprørske slavers bestialske nedslagtning af øens hvide. Den ikke mindre bestialske behandling af slaverne erbeskrevet hehersket og nøgternt. I det hele taget er der over bogen en autentisk og usentimental tone. Bogen er først og fremmest et interessant og spændende stykke historie, formidlet på enlettilgængelig måde. Vi kommer altså ikke ind under huden på personerne, men får et glimrende indtryk af nogle typer og den hede, smukke og tørkeplagede ø. Bogen vil kunne læses af børn fra 11 år,men også svagere læsende unge vil have glædeaf denne lille gode historie.


BUM

Årg. 12, nr. 4 (1994)

By

By

Bo Nake

Årg. 12, nr. 4 (1994)