Bogen henvender sig til professionelle indenfor social- og sundhedsområdet, psykologer, pædagoger, undervisere og den alment interesserede. Den kan formidles i sammenhæng med anden litteratur om det moderne sundhedsvæsen.
Sundhedsvæsenet må endnu engang lægge ryg til en kritisk belysning. Her drejer det sig om tendensen til en omsiggribende diagnosticering af, hvad hovedparten af skribenterne i bogen mener er helt almindelige, menneskelige karaktertræk. Melankoli bliver til behandlingskrævende depression, urolige børn får diagnosen ADHD med medicinering og marginalisering til følge samt andre forstyrrelser. Der er tale om patologisering af noget, som tidligere er blevet opfattet som et alment, menneskeligt problem eller afvigelse fra en norm, men som nu bliver gjort til en sygdom eller forstyrrelse, som kræver medicinering eller anden behandling. Medicinalindustrien er den store vinder. Herom skriver en lang række danske psykologer, psykiatere, filosoffer, sociologer og etnologer, der behandler hvert sit tema, så bogen fremstår som en nuanceret diskussion af disse komplekse problemstillinger.
Det udmattede selv : depression og samfund, 2010 går lidt i samme retning, men med fokus alene på depression, mens den aktuelle titel kigger på hele spektret af patologiseringer.
Bogen stiller skarpt på og analyserer kritisk nogle tendenser i samfundet til at sygeliggøre normale livsprocesser og rejser spørgsmålet, om denne udvikling gør os mere sårbare.