I 1840'erne gik det kommunistiske spøgelse gennem Europa, og det satte sig også sine spor i årtiets politiske og samfundsmæssige omvæltninger i Danmark. En original, spændende og ikke helt lettilgængelig analyse, rettet mod samfunds- og idéhistorisk interesserede.
Den kommunistiske forestilling om et ejendomsfællesskab havde sit udspring i Frankrig, og dukkede for første gang op i Danmark i 1840. Historikeren Bertel Nygaard viser, hvilken indflydelse kommunismen som begreb fik på den politiske debat i Danmark og på Grundloven i 1849. Fra alle politiske fløje var man enige om at afvise kommunismen, der var et modbillede til det danske ideal om en arbejdsomhedsbaseret ejendomsopfattelse. Men kommunismen blev op gennem årtiet flittigt brugt som retorisk våben i den politiske agitation, som noget man tog afstand fra og beskyldte hinanden for.
En lærd og velskrevet bog, der giver læseren et godt indblik i, hvordan nye idéer bredte sig på tværs af landegrænserne i 1840'erne, og udfordrede de eksisterende samfundsordener, også i Danmark. Der er gode udførlige noter efter hvert kapitel. Fint layout, og illustreret med samtidige satiriske tegninger.
Forfatterens RevolutionFra skældsord til slagord gennemgår revolutionsbegrebet på tilsvarende niveau og med tilsvarende målgruppe. Jeppe Nevers Fra skældsord til slagord følger udviklingen i demokratibegrebet fra oplysningstiden til i dagForfatterens Revolution gennemgår revolutionsbegrebet på tilsvarende niveau og med tilsvarende målgruppe. Jeppe Nevers følger udviklingen i demokratibegrebet fra oplysningstiden til i dag.