En spændende antologi om død og begravelse fra 1700-tallet og frem til nutiden. Udkommer i forbindelse med Frilandsmuseets udstilling "Den navnkundige". Et glimrende supplement til undervisningen i dansk, kristendom og historie for folkeskolens ældste klasser. Bogen kan selvlæses fra 14 år (7. kl.).
Forfatterne har fokus på børns oplevelser af død og begravelse. Der er en særlig kraft i sproget. I de 4 første noveller så fortættet, når drama bygges oven på drama. "Bødlens knægt" beskriver meget sanseligt en henrettelse, men en andens død overrasker ham. "Vågestue" har mange ritualer før begravelsen, men hov - rørte liget på sig? I "Stormfloden" dør en far af brystsyge, og så følger naturkatastrofen. I "En mund mindre at mætte" raser den spanske syge, en lille pige og et stort valg. De sidste 2 noveller handler mere om sorgen og det at komme videre i livet. I "Niels Armstrong" bliver det skønt at se eventyret i Houston, selv om ens bedste ven er død. I "Minibegravelse" skal farmor begraves i Tyrkiet, men børnebørnene fra Albertslund skaffer snedigt en plads i Danmark også. Sidst Bluitgens teaterstykke "Den navnkundige" og fakta om tidsperioderne.
En lignende antologi med tekster om temaet død og begravelse sat ind i en så bred historisk ramme findes ikke til målgruppen.
Læsningen af disse stærke noveller giver uudslettelige indtryk og stof til eftertanke. Fine historiske vinkler på emnet død og begravelse. Anbefales til børne- og skolebibliotek.