Filmen er et drama om en ung kvinde fra det amerikanske arbejdersamfund og hendes kamp for at blive og holde sig stoffri. Den er mest henvendt til et voksent publikum og vil sikkert få opmærksomhed pga. instruktørens seneste film.
Den unge mor Irene har haft et misbrug siden hun gik i skole, men er for det meste en funktionel misbruger. De fleste i hendes omgangskreds er misbrugere og da hun beslutter sig for at komme ud af misbruget giver det flere problemer end først forventet. Hendes arbejde som kassedame kommer i fare og hun distancerer sig mere og mere fra sin mand og venner. På afvænningsklinikken møder hun sygeplejersken og eksnarkomanen Bob og et romantisk forhold udvikler sig, men Irene har meget rod i sit liv. Filmen er Debra Graniks instruktørdebut som hun fulgte op med Winter's bone. Begge handler om kvinder i den laveste ende af samfundet. Narkotika og misbrug er centrale emner i begge film, især hvordan stofferne hurtigt kan blive den nemme løsning for de hårdest stillede uden at dømme dem. Filmen har vundet flere priser.
Down to the bone har en del til fælles med film som Half Nelson og Sherrybaby begge med mange af de samme temaer og amerikanske.
Kameraføringen og måden filmen er optaget på gør den nærmest dokumentaragtig, og det sammen med en nærmest ukendt rollebesætning gør det til en overbevisende og nærværende film. Den giver et anderledes indblik i den amerikanske underklasse uden en løftet pegefinger og anbefales til bibliotekerne.