Socialrealistisk skildring af en midaldrende forhutlet kvinde, som ingen vil vide af. Til læsere af gode proletarromaner.
Den unge Marie giver, hårdt presset, efter for sin udkårne Rasmus, og bliver gravid. Han forlader hende for en anden. Hun ser ingen anden udvej end at tage til København og prostituere sig. Som midaldrende er hun alkoholiseret, har fået tuberkulose, og er anbragt på fattiggården. Hun vil bare gerne dø. Hun begiver sig derfor tilbage til sit gamle kvarter Brøndstræde for at dø i fred og med værdighed. Her ligger hun på det sidste i et dueslag, og i hendes delirium væves drøm og virkelighed sammen. Hun får besøg af både Satan og Jesus, og vender tilbage til sin barndoms land. Rud Lange (1884-1918) var journalist og forfatter. Han udgav fem romaner, inden han som 34-årig begik selvmord. Efterord af Joakim Vilandt.
Bemærkelsesværdig god roman om en eksistens i slutningen af 1800-tallet, der falder ud af det etablerede, kvindefjenske system. Rud Lange stiller her skarpt på fattiges kår, og på social uretfærdighed med indlevelse og ironisk distance overfor autoriteter.
Romanen udkom første gang i 1910, nu som del af den velkendte "Sandalserien". Flere af Rud Langes romaner haves ikke på bibliotekerne, men de er digitaliserede af Det Kongelige Bibliotek. De samtidige Martin Andersen Nexø, Johan Skjoldborg og Jeppe Aakjær er velkendte for deres skildringer af fattigdommen i Danmark.