Books / nonfiction

En fremtid uden fremtid : depression som politisk problem og kunstens alternative fortællinger


Description


Kulturkritisk samfundsdiagnose der ser depression som et politisk samfundsproblem og symptom på en række kriser i tiden: finanskrise, det konkurrencestyrede arbejdsmarked, krav om individuel lykke og selvoptimering.

Reviews (5)


The libraries' assessment

d. 12. June 2018

By

By

Carsten Güllich-Nørby

d. 12. June 2018

Debatprovokerende og samfundskritisk bog med fokus på depression som et politisk samfundsproblem skabt af kriser som fx finanskrisen og den hårde konkurrence på arbejdsmarkedet. For dig som følger samfundsdebatten på et akademisk niveau.

"Velkommen til verdens (u)lykkeligste land" er forordets overskrift, hvor forfatteren skriver: "Min antagelse i det følgende er, at man kan kende et samfund på dets sygdomme, at hver tidsalder har sin prægnante og paradigmatiske lidelser, og at den dominerede psykopatologi i dag er: depression." Forfatteren fortæller også, at psykisk lidelse bevæger sig fra at være dit eget problem som syg til at være et samfundsproblem. I sin samtidsanalyse refererer forfatteren til kunsten, bøger og film og kunstværker. Bogen har overskrifter sin "Der er ikke noget alternativ - og alt for få hobbitter", "Uendelig gæld, uendelig depression", "Nedtælling til katastrofen: depression set i lyset af jordens undergang", "Jeg smiler og smiler og smiler - lykke som industri og ideologi" og "Kunst som modstand og medicin". Sidste kapitel hedder "At lære at håbe igen". Mikkel Krause Frantzen er ph.d. i litteraturvidenskab og har skrevet Lars Skinnebach.

Velgørende højt til loftet i denne velskrevne og skarpe kulturkritiske samfundsdiagnose. Og jeg elsker, der savnes hobbitter. Uden dem er der "for lidt at tro på, for lidt leve for og dø for også.".

En anden interessant ny bog om fremtiden er fx Håb.


Politiken

d. 2. July 2018

By

By

Allan Holmgren

d. 2. July 2018


Kristeligt dagblad

d. 4. Aug. 2018

By

By

Anna Møller (f. 1984)

d. 4. Aug. 2018


Weekendavisen

d. 29. June 2018

By

By

Johanne Thorup Dalgaard

d. 29. June 2018