En tør hvid årstid, 1989 skildrer det brutale sydafrikanske apartheidstyre og henvender sig bredt til et politisk orienteret publikum. Filmen bygger på en roman af André Brink og kan også anbefales læsere af forfatterskabet. Den er også yderst brugbar som introduktion til begrebet apartheid og kan formidles som pædagogisk værktøj.
Benjamin Du Toit er velbjærget hvid borger i Sydafrika. Året er 1976, og apartheidstyret viser sig fra sin værste side. Det slår brutalt ned på den oprindelige befolknings demonstrationer for ligestilling og benytter både tortur og mord for at knægte al modstand. Da Benjamins gartners søn dør som følge af overgreb, prøver Benjamin forgæves at opnå retfærdighed af rettens vej. Det fører til udstødelse af det hvide selskab, og selv familiemedlemmer vender ham ryggen. Sydafrikas racistiske samfundsorden er også skildret i Henning Carlsens Dilemma, 1962, og skuespilleren Zakes Mokae har fremtrædende roller i både denne film og En tør hvid årstid. Af andre væsentlige værker kan nævnes Chris Menges' En anden verden, 1987 og Richard Attenboroughs Et råb om frihed, 1987.
En tør hvid årstid skildrer Sydafrika som et diktatur, hvor alle borgerrettigheder krænkes systematisk. På den måde er filmen sammenlignelig med Florian Henckel von Donnersmarcks De andres liv, 2006 om det østtyske overvågningssamfund.
Indigneret og velmenende film med hjertet på rette sted. Men også såre firkantet fortælling med grumme skurke og ædle helte.