Books / fiction / roman

En togrejse en dag i november


Description


Under en togrejse i 2011 fra København til Århus følger vi 4 personer på vej til begravelse. De har samme far, men ingen kontakt med hinanden. Lars har haft en harmonisk opvækst som plejebarn, Lone er alkoholiker, Sophie undersøger sit ophav, og Henning søger ihærdigt gensidig forståelse med den kyniske, følelseskolde far.

Reviews (1)


The libraries' assessment

d. 27. Nov. 2013

By

By

Annemette Schønberg Johnsen

d. 27. Nov. 2013

Dansk roman om familiehemmeligheder og -problemer. Bredt anvendelig og fængende, omend lidt omstændeligt fortalt historie, nok især for læsere 50+.

Man kunne få den tanke, at der er (selv)biografiske spor i B.H.'s 5. roman, der foregår i 2011 med en togtur fra København til Århus som ramme. Bogen vil if. bagsiden diskutere om menneskeskæbner især præges af genetik eller social arv, og dette tema ligger da også mellem linjerne. 4 personer på vej til deres fælles fars begravelse får oprullet hver sin historie, og sideløbende hører vi om togrejsen og medpassagererne - bl.a. en ældre herre, der underholder med historiske miniforelæsninger. Der er især gods i historien om Lars og hans krigsskadede ven Leon, om den alkoholiserede Lone med de mange mænd, og til sidst om Henning, der kæmper en sej kamp for at forstå sin følelseskolde far, der levede som jazzmusiker, læge og libertiner. Hovedparten af teksten er tilbageblik, sat med kursiv, passagerne fra togrejsen er med almindelig skrift. Der er en del stave- og sproglige fejl.

I dette drama om en dysfunktionel familie er vi stilistisk et godt stykke fra unge danske navne som fx Aburas og Guldager. Mere nærliggende sammenligninger kan findes blandt nyere, mindre kendte romaner som Werner Funders Nettet eller Jakob Wilms' På Runddelens hjørne.

Medrivende, men lidt langstrakt og ikke lydefri roman om en kompliceret, dominerende mand og hans splittede familie. Disse livshistorier fortælles med en togrejse som ramme, nok mest henvendt til 50+ læsere.