Billedbogens udtryk er smukt, alvorligt og tankevækkende. Den er til de 5-8-årige. Læst højt vil den give anledning til at tale om ufrihed, at være flygtning i en lejr og krig.
Michael Foreman kendes fra adskillige billedbøger. De seneste fx Katten på bjerget, på dansk i 2003, har oprindelig været ældre udgivelser. Originalen til bedømte bog er fra 2009. Teksten og illustrationerne i den gribende og alvorlige bog er en flot helhed. Scenariet er trøstesløs, ruiner omgivet af pigtråd. Her opdager drengen en lille grøn spire, som han passer og plejer. Vinplanten vokser, breder sig frodigt grønt over hegnet, tiltrækker spraglede fugle og sommerfugle. Børnene leger glade i haven. Men soldater fjerner den. Næste forår spirer nye planter på begge sider af hegnet. Bogen munder ud i håb om frihed, symboliseret ved børnene. Teksten er stram og præcis i et velskrevet sprog. Illustrationerne bruger farverne meget udtryksfuldt, sorte, hvide og grå nuancer i den triste ruinhob, i kontrast hertil grønne planter og spraglede fugle og sommerfugle. Stregen er løs og udtryksfuld. Forsiden rummer både det trøstesløse og håbet. Bagsideteksten gør, at man er klar over bogens indhold.
Jeg kender ikke andre billedbøger, der handler om håb i flygtningelejr.
Tekst og illustrationer skaber en usædvanlig billedbog, der handler om et alvorligt emne på en udtryksfuld og smuk måde. Den viser, hvilke trøstesløse forhold nogle børn lever under, men tager ikke håbet fra børnene, viser de kan handle.