Books / nonfiction

Et sødere blod : hvad 100 år med sukker har betydet for vores sundhed


Description


Forfatteren, der er ph.d. i molykylær biokemi, gennemgår de seneste 50 års forskning i kost og sundhed med særligt henblik på kostrådene og debatten om fedt versus kulhydrater. Ny forskning peger på, at det er kulhydraterne, der er skyld i fedme- og diabetes 2-epidemien.

Reviews (1)


The libraries' assessment

d. 13. Nov. 2015

By

By

Jette Landberg

d. 13. Nov. 2015

Videnskabsjournalist Ann Fernholm sætter spørgsmålstegn ved kostrådene og peger på kulhydrater som den store synder i stedet for fedt. Gennemgangen af den nyeste forskning er interessant læsning for alle sundhedsinteresserede.

Vi mennesker har aldrig indtaget så meget sukker før, og det har store konsekvenser, hævder forfatteren. I bogen her viser hun, hvordan kulhydrater fra sukker og fx hvidt brød kan give alle mulige problemer, lige fra hjerteproblemer, diabetes til demens og fedme. Hidtil har det heddet sig, at man skal spise magert. Fedtet er derfor i vid udstrækning blevet erstattet af det søde og stivelse. Forfatteren afdækker en række vildfarelser omkring kulhydrater, fedt og kolesterol. Vi får historien om Kenneth, der omlægger sin kost efter 7 blodpropper og får et nyt liv. Et afsnit handler om kræft og sukker, og til slut får vi lidt om, hvordan man kan leve efter principperne i LCHF-diæten uden at spise masser af fløde og kød men i stedet gå efter olier, nødder, mandler og fisk. Ann Fernholm er svensk videnskabsjournalist, hun har en ph.d. i molekylær bioteknik.

Virker som en overbevisende forklaring på verdens fedmeepidemi med mange underbyggede eksempler.

Bøger om LCHF (Low Carb High Fat) understøtter disse tanker. Jane Faerber har skrevet adskillige bøger om diæten med lavt indtag af kulhydrat, senest LCHF året rundt. Her er der konkrete opskrifter, hvor Fernholms bog er gennemgang af forskning.