Om fabeldyr og fabelmennesker, som en del af middelalderens forestillingsverden og overtro. For historisk interesserede læsere.
Bogen, der er en efterfølger til Magi og trolddom i dansk middelalder, omhandler middelalderens forestillingsverden og dens rødder i antikken. Torben Svendrup kommer i sit værk først med en beskrivelse af det middelalderlige samfund og dets indretning. Derefter tager han fat på, hvorfra man i middelalderen havde sin viden, for på den måde at kunne forsøge at forklare, hvorfor nogle af disse forestillinger om fabeldyr og overtroiske væsener fandt rod i middelalderkulturen. En stor del af bogen er derefter helliget til en gennemgang af en stor del af disse fabeldyr og fabelmennesker. Ved at se på forskellige kilder fra middelalderen, såsom bøger, kirkemalerier og skulpturer beskriver han det enkelte fabelvæsens udformning, betydning og oprindelse.
Værket fremstår meget kildenært, da beskrivelsen af de enkelte væseners udformning, betydning og historie beskrives ved hjælp af helt konkrete eksempler. I særdeleshed de mange kirkemalerier fra middelalderen er med til at konkretisere fortællinger fra dengang, samt deres historik i kulturen. Kapitlerne fremstår til tider lidt abrupte, da sproget bærer en smule præg af faktaopridsning.
Det er oplagt at læse første bind af trilogien, Magi og trolddom i dansk middelalderMagi og hekseri. Bind 1 : Fra den romerske oldtid til og med middelalderen. Om samme emne er også Magi og hekseri. [Bind] 1Det er oplagt at læse første bind af trilogien, Magi og trolddom i dansk middelalder. Om samme emne er også Magi og hekseri. [Bind] 1.